Dzielę się z Wami przepisem na zdecydowanie najlepszy keto omlet wytrawny.
Omlet jest bardzo prosty w wykonaniu i uniwersalny – możemy do niego dodać ulubione dodatki. Ja mam swoje sprawdzone, które idealnie komponują się z mocno ziołowym omletem.
SKŁADNIKI/ porcja bez dodatków
- 2 jaja
- 20 g sera żółtego
- zioła prowansalskie
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek, 5 g
- świeżo zmielony pieprz
NAJLEPSZY KETO OMLET- PRZYGOTOWANIE
Ser ścieramy na tarce o małych oczkach.
Jaja w temperaturze pokojowej wbijamy do miseczki i roztrzepujemy. Dodajemy starty ser, całkiem sporą szczyptę ziół prowansalskich i świeżo zmielony pieprz. Całość dokładnie mieszamy.
Rozgrzewamy patelnię i natłuszczamy ją oliwą. Wlewamy masę jajeczną i smażymy na średnim ogniu, aż do zarumienienia się spodu. Przekładamy na drugą stronę.
Na połowie omletu układamy ulubione dodatki. Składamy na pół i podsmażamy z dwóch stron około 30 sekund.
Wartość odżywcza porcji bez dodatków: 256 kcal, 18 g białka, 20 g tłuszczu, 1 g węglowodanów przyswajalnych
Szukającym inspiracji podaję listę moich ulubionych dodatków:
- 2 plastry szynki parmeńskiej, 30 g
- 1/4 sera mozzarella, 30 g
- 2 suszone pomidory w oliwie z oliwek (40 g), a w sezonie letnim kilka plastrów świeżego pomidora
- 3 czarne oliwki, 10 g
- 2 plastry papryczki jalapeno, 10 g
- garść szpinaku, rukoli lub roszponki, 30 g
Szynkę rwiemy na mniejsze kawałki, ser i oliwki kroimy w plastry, a pomidory i papryczkę w kostkę.
Wszystkie składniki układamy na połowie omletu podsmażonego z jednej strony, składamy na pół i podsmażamy z dwóch stron około 30 sekund.
Wartość odżywcza porcji z dodatkami: 517 kcal, 34 g białka, 39 g tłuszczu, 5 g węglowodanów przyswajalnych, 5 g błonnika
2 komentarze
Hanna
8 czerwca 2023 o godzinie 18:40Omlet wygląda smakowicie. Spróbuję taki zrobić na jutrzejsze śniadanie.
jadietetyk
9 czerwca 2023 o godzinie 13:01Mam nadzieję, że smakowało 🙂