Jeśli szukacie przepisu na obiad z kurczakiem w roli głównej, mam dla Was prosty i rewelacyjny przepis – keto roladki z kurczaka.
Piersi z kurczaka to dość chude mięso, ale poprzez dobór odpowiednich dodatków, możemy skomponować świetny posiłek, zgodny z dietą ketogenną. Poza boczkiem, który jest zawarty w przepisie, tłuszcz możemy przemycić w sałatce ze świeżych sezonowych warzyw- dodając oliwę i orzechy.
SKŁADNIKI/ 6 roladek
– 2 piersi z kurczaka, 400 g
– 100 g boczku w plastrach
– 6 łyżeczek musztardy, 60 g
– 3 łyżki masła klarowanego, 30 g
– przyprawy: pieprz, sól, pieprz Cayenne, papryka słodka
PRZYGOTOWANIE – keto roladki z kurczaka
Piersi z kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Każdą pierś dzielimy na 3 pojedyncze filety i rozbijamy tłuczkiem.
Na desce do krojenia lub większym talerzu rozkładamy plaster boczku, na który nakładamy filet. Mięso smarujemy łyżeczką musztardy i przyprawiamy. Zwijamy całość w roladkę.
Roladki przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach Celsjusza z funkcją termoobiegu.
Z podanych przeze mnie składników powstaje 6 roladek.
Wartość energetyczna całości: 1230 kcal, 102 g białka, 86 g tłuszczów, 12 g węglowodanów przyswajalnych
Wartość energetyczna sztuki: 202 kcal, 17 g białka, 14 g tłuszczów, 2 g węglowodanów przyswajalnych
Brak komentarzy