Menu
Kolacje / Obiady / Przepisy

Musztardowe roladki z kurczaka w boczku (keto, lchf)

musztardowe keto roladki

Jeśli szukacie przepisu na obiad z kurczakiem w roli głównej, mam dla Was prosty i rewelacyjny przepis – keto roladki z kurczaka.

Piersi z kurczaka to dość chude mięso, ale poprzez dobór odpowiednich dodatków, możemy skomponować świetny posiłek, zgodny z dietą ketogenną. Poza boczkiem, który jest zawarty w przepisie, tłuszcz możemy przemycić w sałatce ze świeżych sezonowych warzyw- dodając oliwę i orzechy.

SKŁADNIKI/ 6 roladek

– 2 piersi z kurczaka, 400 g

– 100 g boczku w plastrach

– 6 łyżeczek musztardy, 60 g

– 3 łyżki masła klarowanego, 30 g

– przyprawy: pieprz, sól, pieprz Cayenne, papryka słodka

PRZYGOTOWANIE – keto roladki z kurczaka

Piersi z kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Każdą pierś dzielimy na 3 pojedyncze filety i rozbijamy tłuczkiem. 

Na desce do krojenia lub większym talerzu rozkładamy plaster boczku, na który nakładamy filet. Mięso smarujemy łyżeczką musztardy i przyprawiamy. Zwijamy całość w roladkę. 

Roladki przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach Celsjusza z funkcją termoobiegu. 

Z podanych przeze mnie składników powstaje 6 roladek. 

Wartość energetyczna całości: 1230 kcal, 102 g białka, 86 g tłuszczów, 12 g węglowodanów przyswajalnych

Wartość energetyczna sztuki: 202 kcal, 17 g białka, 14 g tłuszczów, 2 g węglowodanów przyswajalnych

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz