Menu
Kolacje / Przekąski / Przepisy / Śniadania

Muffiny z kabanosem (keto, lchf)

muffiny z kabanosem (keto, lchf) jadietetyk

Muffiny z kabanosem to świetna propozycja na szybkie keto śniadanie. Smakują zarówno na ciepło, jaki i na zimno, dlatego można zabrać je ze sobą na wynos, do szkoły lub pracy.

Muffiny przygotowuje się ekspresowo. Zawierają całkiem sporo białka, dlatego sycą na długo. W smaku są bardzo aromatyczne i lekko pikantne.

SKŁADNIKI/ 2 porcje

  • ½ małej czerwonej cebuli, 30 g
  • 1 garść szpinaku, 30 g
  • ¼ czerwonej papryki, 35 g
  • 15 g marynowanej papryczki jalapeno
  • 50 g kabanosów dobrej jakości
  • 80 g parmezanu lub innego sera twardego
  • 5 jajek (klasa M)
  • 1 łyżka śmietany 18%, 20 g
  • szczypta soli i świeżo mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka oliwy, 5 g

PRZYGOTOWANIE – muffiny z kabanosem

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C.

Cebulę i szpinak drobno siekamy, paprykę czerwoną i papryczkę jalapeno kroimy w drobną kostkę, kabanosy kroimy na kawałki długości około 1 cm, ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

Jajka wbijamy do miski, dodajemy pokrojone składniki, starty ser, śmietanę, szczyptę soli oraz pieprzu i 1 łyżeczkę suszonego oregano. Całość mieszamy.

Formę na muffiny skrapiamy oliwą i wlewamy masę jajeczną. Tak przygotowane muffiny wkładamy do piekarnika i pieczemy około 15 minut.

Smacznego!

Wartość odżywcza całości: 1055 kcal, 81 g białka, 77 g tłuszczu, 8 g węglowodanów przyswajalnych, 3 g błonnika

Wartość odżywcza porcji: 528 kcal, 40 g białka, 39 g tłuszczu, 4 g węglowodanów przyswajalnych, 1 g błonnika

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz