Muffiny z kabanosem to świetna propozycja na szybkie keto śniadanie. Smakują zarówno na ciepło, jaki i na zimno, dlatego można zabrać je ze sobą na wynos, do szkoły lub pracy.
Muffiny przygotowuje się ekspresowo. Zawierają całkiem sporo białka, dlatego sycą na długo. W smaku są bardzo aromatyczne i lekko pikantne.
SKŁADNIKI/ 2 porcje
- ½ małej czerwonej cebuli, 30 g
- 1 garść szpinaku, 30 g
- ¼ czerwonej papryki, 35 g
- 15 g marynowanej papryczki jalapeno
- 50 g kabanosów dobrej jakości
- 80 g parmezanu lub innego sera twardego
- 5 jajek (klasa M)
- 1 łyżka śmietany 18%, 20 g
- szczypta soli i świeżo mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka oliwy, 5 g
PRZYGOTOWANIE – muffiny z kabanosem
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
Cebulę i szpinak drobno siekamy, paprykę czerwoną i papryczkę jalapeno kroimy w drobną kostkę, kabanosy kroimy na kawałki długości około 1 cm, ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Jajka wbijamy do miski, dodajemy pokrojone składniki, starty ser, śmietanę, szczyptę soli oraz pieprzu i 1 łyżeczkę suszonego oregano. Całość mieszamy.
Formę na muffiny skrapiamy oliwą i wlewamy masę jajeczną. Tak przygotowane muffiny wkładamy do piekarnika i pieczemy około 15 minut.
Smacznego!
Wartość odżywcza całości: 1055 kcal, 81 g białka, 77 g tłuszczu, 8 g węglowodanów przyswajalnych, 3 g błonnika
Wartość odżywcza porcji: 528 kcal, 40 g białka, 39 g tłuszczu, 4 g węglowodanów przyswajalnych, 1 g błonnika
Brak komentarzy