Jedząc tylko białkowo-tłuszczowe śniadania, zwykła jajecznica czy jaja sadzone mogą się w końcu znudzić. Kiedy mamy ochotę na coś innego i lubimy śniadania na ciepło, warto sięgnąć po przepis na przepyszne muffiny jajeczno-warzywne.
Keto muffiny jajeczno-warzywne to takie mini omleciki, ale w wersji zapiekanej. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.
Spróbujcie sami!
SKŁADNIKI/ 10 małych muffinek
– 5 jaj
– 40 g sera żółtego
– 30 g masła
– garść szpinaku, około 30 g
– 1 ząbek czosnku, 6 g
– ½ papryki czerwonej, 70 g
– 80 g szynki parmeńskiej lub boczku
– sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE – muffiny jajeczno-warzywne
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C z funkcją termoobiegu.
Szpinak myjemy. Czosnek ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Całość dusimy na maśle do miękkości listków szpinaku.
Paprykę kroimy w drobną kostkę, szynkę rwiemy na drobne kawałki, a ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Jaja wbijamy do głębokiego naczynia. Wszystkie składniki łączymy, dokładnie mieszamy i przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem oraz solą.
Masę przekładamy do foremek na muffiny.
Pieczemy 15 minut.
Wartość energetyczna całości: 930 kcal, 67 g białka, 70 g tłuszczów, 8 g węglowodanów przyswajalnych*
*Wartość energetyczna wyliczona dla muffinek z szynką parmeńską. Jeśli dodamy boczek, wartość energetyczna będzie inna – muffinki będą zawierały mniej białka, a więcej tłuszczu.
Brak komentarzy