Jedząc tylko białkowo-tłuszczowe śniadania, zwykła jajecznica czy jaja sadzone mogą się w końcu znudzić.
Kiedy mamy ochotę na coś innego warto sięgnąć po muffiny.
Keto muffiny jajeczno-warzywne to takie mini omleciki, ale w wersji zapiekanej. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.
Spróbujcie sami!
SKŁADNIKI/ 10 małych muffinek
– 5 jaj
– 40 g sera żółtego
– 30 g masła
– garść szpinaku, około 30 g
– 1 ząbek czosnku, 6 g
– ½ papryki czerwonej, 70 g
– 4 plastry szynki parmeńskiej, 80 g
– sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE
Szpinak myjemy. Czosnek ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Całość dusimy na maśle do miękkości listków szpinaku.
Paprykę kroimy w drobną kostkę, szynkę rwiemy na drobne kawałki, a ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Jaja wbijamy do głębokiego naczynia. Wszystkie składniki łączymy, dokładnie mieszamy i przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem oraz solą.
Masę przekładamy do foremek na muffiny.
Pieczemy 15 minut w 180 stopniach z funkcją termoobiegu.
Wartość energetyczna całości: 930 kcal, 67 g białka, 70 g tłuszczów, 8 g węglowodanów przyswajalnych
Brak komentarzy