Menu
Kolacje / Przekąski / Przepisy / Śniadania

Muffiny jajeczno-warzywne (keto, lchf)

Muffiny jajeczno-warzywne keto jadietetyk

Jedząc tylko białkowo-tłuszczowe śniadania, zwykła jajecznica czy jaja sadzone mogą się w końcu znudzić. Kiedy mamy ochotę na coś innego i lubimy śniadania na ciepło, warto sięgnąć po przepis na przepyszne muffiny jajeczno-warzywne.

Keto muffiny jajeczno-warzywne to takie mini omleciki, ale w wersji zapiekanej. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.

Spróbujcie sami!

SKŁADNIKI/ 10 małych muffinek

– 5 jaj

– 40 g sera żółtego

– 30 g masła

– garść szpinaku, około 30 g

– 1 ząbek czosnku, 6 g

– ½ papryki czerwonej, 70 g

– 80 g szynki parmeńskiej lub boczku

– sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE – muffiny jajeczno-warzywne

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C z funkcją termoobiegu.

Szpinak myjemy. Czosnek ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Całość dusimy na maśle do miękkości listków szpinaku.

Paprykę kroimy w drobną kostkę, szynkę rwiemy na drobne kawałki, a ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Jaja wbijamy do głębokiego naczynia. Wszystkie składniki łączymy, dokładnie mieszamy i przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem oraz solą.

Masę przekładamy do foremek na muffiny.

Pieczemy 15 minut.

Wartość energetyczna całości: 930 kcal, 67 g białka, 70 g tłuszczów, 8 g węglowodanów przyswajalnych*

*Wartość energetyczna wyliczona dla muffinek z szynką parmeńską. Jeśli dodamy boczek, wartość energetyczna będzie inna – muffinki będą zawierały mniej białka, a więcej tłuszczu.

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz