Menu
Kolacje / Przekąski / Przepisy / Śniadania

Muffiny jajeczno-warzywne (keto, lchf)

Jedząc tylko białkowo-tłuszczowe śniadania, zwykła jajecznica czy jaja sadzone mogą się w końcu znudzić. Kiedy mamy ochotę na coś innego warto sięgnąć po muffiny keto.

Keto muffiny jajeczno-warzywne to takie mini omleciki, ale w wersji zapiekanej. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.

Spróbujcie sami!

SKŁADNIKI/ 10 małych muffinek

– 5 jaj

– 40 g sera żółtego

– 30 g masła

– garść szpinaku, około 30 g

– 1 ząbek czosnku, 6 g

– ½ papryki czerwonej, 70 g

– 4 plastry szynki parmeńskiej, 80 g

– sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE – muffiny keto

Szpinak myjemy. Czosnek ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Całość dusimy na maśle do miękkości listków szpinaku.

Paprykę kroimy w drobną kostkę, szynkę rwiemy na drobne kawałki, a ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Jaja wbijamy do głębokiego naczynia. Wszystkie składniki łączymy, dokładnie mieszamy i przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem oraz solą.

Masę przekładamy do foremek na muffiny.

Pieczemy 15 minut w 180 stopniach z funkcją termoobiegu.

Wartość energetyczna całości: 930 kcal, 67 g białka, 70 g tłuszczów, 8 g węglowodanów przyswajalnych

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz