Keto krewetki z cukinią, czyli błyskawiczne, aromatyczne i przepyszne danie na obiad, kolację, a nawet lunch. Przygotowanie potrawy nie zajmie Wam więcej niż 20 minut.
Smacznego!
SKŁADNIKI
- 225 g krewetek białych
- 3 ząbki czosnku, 18 g
- mała papryczka chilli, 5 g
- masło extra, 50 g
- 2 średnie cukinie, 500 g (pozbawione części niejadalnych ważą około 350 g)
- szalotka, 20 g
- świeżo zmielony pieprz i sól
PRZYGOTOWANIE – keto krewetki z cukinią
Cukinie obieramy i kroimy w cienkie podłużne paski (ja używam obieraczki do warzyw julienne) i wrzucamy do zimnej wody.
Czosnek obieramy, a papryczkę myjemy i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Całość drobno siekamy i delikatnie rozgniatamy. Szalotkę kroimy w kostkę lub cienkie półksiężyce.
Na patelni rozpuszczamy około 2/3 masła i wrzucamy pokrojone warzywa (bez cukinii). Całość dusimy około 2-3 minuty i dodajemy krewetki. Krewetki po kilku minutach są już gotowe. Doprawiamy całość pieprzem i solą.
Na sam koniec dodajemy pozostałą część masła i wrzucamy pokrojoną wcześniej cukinię. Dusimy dosłownie chwilę, tak żeby zachować jędrność cukinii (około 1 minuty).
Danie jest gotowe 🙂
Wartość energetyczna całości: 678 kcal, 56 g białka, 42 g tłuszczów, 19 g węglowodanów przyswajalnych
Wartość energetyczna porcji: 339 kcal, 28 g białka, 21 g tłuszczów, 9,5 g węglowodanów przyswajalnych
Sprawdź koniecznie pozostałe przepisy na keto obiady.
1 komentarz
Krewetki w sosie śmietankowo-serowym (keto, lchf) | jadietetyk.pl
17 lipca 2019 o godzinie 13:00[…] Sprawdź również–maślane krewetki z cukinią. […]