Menu
Kolacje / Obiady / Przepisy

Kurczak zapiekany w pomidorach (keto, lchf)

Keto zapiekany kurczak w pomidorach to ostatnio mój ulubiony obiad, dlatego postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na to przepyszne danie.

Połączenie delikatnego kurczaka ze smakiem pomidorów, mozzarelli, szpinaku, czosnku, cebulki i świeżej bazylii to niebo w gębie, naprawdę 🙂

U mnie zawsze w towarzystwie delikatnie podduszonej na maśle cukinii i natki pietruszki.

SKŁADNIKI/ 2 porcje

  • 1 pierś z kurczaka, 200 g
  • 1/2 sera mozzarella, 60 g
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 20 g
  • 1 łyżka masła, 15 g
  • 400 g passaty pomidorowej
  • 1 ząbek czosnku, 6 g
  • 1/2 małej cebuli, 40 g
  • 3 garście szpinaku, 90 g
  • kilka listków świeżej bazylii
  • sól, świeżo zmielony pieprz, chilli, papryka słodka, czosnek suszony

KETO KURCZAK ZAPIEKANY- PRZYGOTOWANIE

Nagrzewamy piekarnik do 200°C.

W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek.

Czosnek i cebulę obieramy i drobno siekamy. Dusimy na oliwie 1 minutę. Dodajemy masło, następnie szpinak i dusimy kolejną minutę.

Na patelnię wlewamy passatę, doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, chilli, papryką słodką, czosnkiem suszonym i zagotowujemy. Zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Pierś z kurczaka przekrajany wzdłuż na pół. Doprawiamy i układamy w naczyniu.

Całość przekładamy do piekarnika i zapiekamy 15 minut.

W międzyczasie kroimy mozzarellę w plastry. Po upływie 15 minut wyciągamy naczynie z piekarnika i układamy plastry sera na mięsie. Całość zapiekamy jeszcze przez 10 minut.

Gotowe danie posypujemy świeżymi listami bazylii.

Zamienniki:

  • mięso z piersi kurczaka możemy zamienić na mięso z piersi indyka- makro będzie zbliżone
  • danie smakuje rewelacyjnie, gdy ser mozzarella zamienimy na ser Burrata (do kupienia np. w Lidlu)
  • w sezonie letnim passatę pomidorową warto zamienić na świeże pomidory

Wartość odżywcza całości: 782 kcal, 62 g białka, 48 g tłuszczu, 24 g węglowodanów przyswajalnych, 3 g błonnika

Wartość odżywcza porcji: 391 kcal, 31 g białka, 24 g tłuszczu, 12 g węglowodanów przyswajalnych, 1,5 g błonnika

Sprawdź koniecznie pozostałe przepisy na obiady białkowo-tłuszczowe.

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz