Dostosuj preferencje dotyczące zgód

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci nawigację po stronie oraz umożliwić korzystanie z jej funkcji. Szczegółowe informacje o plikach cookies znajdziesz w opisach każdej kategorii zgody poniżej.

Pliki cookies sklasyfikowane jako „Niezbędne” są przechowywane w Twojej przeglądarce, ponieważ są kluczowe dla podstawowych funkcjonalności strony.... 

Zawsze aktywny

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

Brak plików cookie do wyświetlenia

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

Brak plików cookie do wyświetlenia

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

Brak plików cookie do wyświetlenia

Performance cookies are used to understand and analyse the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

Brak plików cookie do wyświetlenia

Advertisement cookies are used to provide visitors with customised advertisements based on the pages you visited previously and to analyse the effectiveness of the ad campaigns.

Brak plików cookie do wyświetlenia

Menu
Kolacje / Obiady / Przepisy

Kurczak zapiekany w pomidorach (keto, lchf)

Keto zapiekany kurczak w pomidorach to ostatnio mój ulubiony obiad, dlatego postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na to przepyszne danie.

Połączenie delikatnego kurczaka ze smakiem pomidorów, mozzarelli, szpinaku, czosnku, cebulki i świeżej bazylii to niebo w gębie, naprawdę 🙂

U mnie zawsze w towarzystwie delikatnie podduszonej na maśle cukinii i natki pietruszki.

SKŁADNIKI/ 2 porcje

  • 1 pierś z kurczaka, 200 g
  • 1/2 sera mozzarella, 60 g
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 20 g
  • 1 łyżka masła, 15 g
  • 400 g passaty pomidorowej
  • 1 ząbek czosnku, 6 g
  • 1/2 małej cebuli, 40 g
  • 3 garście szpinaku, 90 g
  • kilka listków świeżej bazylii
  • sól, świeżo zmielony pieprz, chilli, papryka słodka, czosnek suszony

KETO KURCZAK ZAPIEKANY- PRZYGOTOWANIE

Nagrzewamy piekarnik do 200°C.

W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek.

Czosnek i cebulę obieramy i drobno siekamy. Dusimy na oliwie 1 minutę. Dodajemy masło, następnie szpinak i dusimy kolejną minutę.

Na patelnię wlewamy passatę, doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, chilli, papryką słodką, czosnkiem suszonym i zagotowujemy. Zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Pierś z kurczaka przekrajany wzdłuż na pół. Doprawiamy i układamy w naczyniu.

Całość przekładamy do piekarnika i zapiekamy 15 minut.

W międzyczasie kroimy mozzarellę w plastry. Po upływie 15 minut wyciągamy naczynie z piekarnika i układamy plastry sera na mięsie. Całość zapiekamy jeszcze przez 10 minut.

Gotowe danie posypujemy świeżymi listami bazylii.

Zamienniki:

  • mięso z piersi kurczaka możemy zamienić na mięso z piersi indyka- makro będzie zbliżone
  • danie smakuje rewelacyjnie, gdy ser mozzarella zamienimy na ser Burrata (do kupienia np. w Lidlu)
  • w sezonie letnim passatę pomidorową warto zamienić na świeże pomidory

Wartość odżywcza całości: 782 kcal, 62 g białka, 48 g tłuszczu, 24 g węglowodanów przyswajalnych, 3 g błonnika

Wartość odżywcza porcji: 391 kcal, 31 g białka, 24 g tłuszczu, 12 g węglowodanów przyswajalnych, 1,5 g błonnika

Więcej przepisów na keto obiady znajdziesz w moim e-booku – E-book Keto Obiady

2 komentarze

  • Karolina
    29 stycznia 2022 o godzinie 23:00

    Zrobiłam dzisiaj na obiad- rewelacja! Zjadłam z cukinią smażoną na masełku. Na szczęście zostało mi jeszcze i już się niw mogę doczekać jutrzejszego obiadu ?

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      30 stycznia 2022 o godzinie 09:06

      Dziękuję! Ja też uwielbiam to danie. Często je modyfikuję zamieniając mozzarellę na ser kozi – polecam 🙂

      Odpowiedz

Zostaw komentarz

0