Menu
Kolacje / Obiady / Przepisy

Krewetki śmietankowo-serowe (keto, lchf)

Keto krewetki śmietankowo-serowe

Keto krewetki śmietankowo-serowe to już kolejny przepis na niskowęglowodanowe danie na bazie krewetek na blogu. Tym razem przepis mocno odbiega od klasycznego sposobu podawania krewetek, ale jest równie pyszny i aromatyczny.

Śmietankowo-serowy sos, pomidorki i szpinak jeszcze mocniej podkreślają intensywny smak tych najpopularniejszych skorupiaków.

U mnie w towarzystwie ryżu konjac.

SKŁADNIKI/ 2 porcje

– 230 g krewetek

– 100 g masła

– 100 g śmietanki 30% (można zamienić na gęste mleko kokosowe)

– 30 g twardego sera, np. Grana Padano

– 4 ząbki czosnku, 24 g

– 100 g szpinaku

– 5 pomidorków koktajlowych, ok 90 g

PRZYGOTOWANIE – keto krewetki śmietankowo-serowe

Na patelni rozpuszczamy ⅔ masła, wrzucamy drobno posiekany czosnek i liście szpinaku. Całość dusimy około 10 minut aż szpinak będzie miękki. Całą zawartość patelni odkładamy do miseczki lub innego naczynia.

Na tej samej patelni rozpuszczamy pozostałą część masła i wrzucamy krewetki. Dusimy około 10 minut.

W międzyczasie kroimy pomidorki na pół, a ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Do krewetek dodajemy wcześniej przygotowany szpinak wraz z czosnkiem i masłem, pokrojone pomidorki, ser i śmietankę. Dodajemy pieprz i sól. Całość mieszamy i podgrzewamy około 5 minut lub do delikatnego zgęstnienia sosu.

Smacznego!

Sprawdź równieżmaślane krewetki z cukinią. 

Wartość energetyczna całości: 1434 kcal, 68 g białka, 122 g tłuszczów, 16 g węglowodanów przyswajalnych

Wartość energetyczna porcji: 717 kcal, 34 g białka, 61 g tłuszczów, 8 g węglowodanów przyswajalnych

5 komentarzy

  • Mariusz
    28 czerwca 2023 o godzinie 10:34

    Bardzo dobry przepis pod keto, wszystko się zgadza. wygląd rewelacja.
    Tip z mojej strony: krewetki posolić, przyprawić (cytryna) i odstawić na czas przygotowywwania choćby pół godziny – one szybko wchłaniają. To może być również moczenie w sosie sojowym.
    Soliłbym również szpinak w czsie smażenia a nie po wszystkim.
    Pozdrawiam – dobry przepis

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      28 czerwca 2023 o godzinie 19:40

      Dziękuję za komentarz i Twoje porady. Myślę, że czytelnicy chętnie skorzystają 🙂

      Odpowiedz
  • Andżelika
    4 sierpnia 2021 o godzinie 21:38

    Dla mnie troszkę mdłe. Mąż dodał sok z cytryny i zajadaliśmy się oboje. Polecamy oboje ? danie pyszne i sycące.

    Odpowiedz
  • Zuzanna
    6 maja 2020 o godzinie 19:49

    Kochana! Pyszne! Mąż wbrew rozsądkowi zjadł swoją i moja porcję! Dziękujemy!

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      6 maja 2020 o godzinie 20:49

      Dziękuję i polecam się na przyszłość ?

      Odpowiedz

Zostaw komentarz