Czekoladowy, orzechowy i bardzo delikatny, czyli keto deser idealny! Keto krem na bazie serka mascarpone i masła orzechowego.
Uwielbiam połączenie mascarpone z masłem orzechowym. Jak już sięgam po keto deser, bardzo często wybieram właśnie takie smaki.
Ciasteczka są bardzo kremowe. Dlatego, żeby zachowały jędrność muszą być mocno schłodzone. W innym wypadku proponuję jeść je po prostu łyżeczką, ponieważ konsystencja bardziej przypomina praliny lub krem.
Takie połączenie składników możemy również wykorzystać, jako krem do różnego rodzaju ciast i tortów o niskiej ilości węglowodanów.
Uwaga! Ten deser naprawdę uzależnia, a ma niestety całkiem sporo kalorii 🙂
SKŁADNIKI/5 porcji
Keto krem:
– 160 g serka mascarpone
– 60 g masła orzechowego
– 1 łyżka erytrytolu (opcjonalnie, można dodać więcej)
– szczypta soli
Polewa czekoladowa:
– 30 g masła
– 50 g czekolady 80 %
PRZYGOTOWANIE
Keto krem
Serek mascarpone miksujemy na gładką masę z masłem orzechowy, erytrytolem i solą.
Formujemy ciasteczka (ja do tego celu użyłam papierowych foremek do muffinek, wypełniając powstałą masą tylko dno foremki).
Polewa czekoladowa
Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dokładnie mieszamy. Gotową polewę nakładamy na krem.
Przygotowany deser wkładamy do lodówki na minimum 10 godzin – powinien być mocno schłodzony.
Smacznego!
Wartość energetyczna porcji: 283 kcal, 5 g białka, 27 g tłuszczów, 5 g węglowodanów przyswajalnych
7 komentarzy
Kasia
24 lutego 2024 o godzinie 13:30Jeden z moich ulubionych deserów keto. Kolejny swietny przepis z tej stronki. DZIĘKUJĘ 🥰
jadietetyk
25 lutego 2024 o godzinie 11:44Bardzo proszę i dziękuję za komentarz 🥰
Patrycja
14 października 2022 o godzinie 14:16Jakie to jest dobreeee! I szybkie do zrobienia. Ja zrobiłam polewę z kakao.
Grażyna
21 listopada 2021 o godzinie 12:03Niestety po ponad 12 godzinach w lodówce masa wcale nie stwardniała a papier rozmiękł.
jadietetyk
21 listopada 2021 o godzinie 12:11Pani Grażyno, bo masa nie miała stwardnieć tylko zrobić się bardziej jędrna. Deser to krem.
Andrzej
14 lutego 2022 o godzinie 20:19Ale napisala Pani: „Ciasteczka są bardzo kremowe. Dlatego, żeby zachowały jędrność muszą być mocno schłodzone.” Wiec albo krem albo ciasteczka. Poza tym podaje Pani wartości odżywcze porcji a nie podaje Pani ile g ma porcja.
jadietetyk
15 lutego 2022 o godzinie 07:47Efekt finalny przypomina wyglądem ciasteczka, więc nazwałam je ciasteczkami. Jaka autorka przepisu mam do tego prawo. 🙂
Nie podaję ile gram ma porcja, ale podaję rzetelnie ile gram danego produktu wykorzystałam do przygotowania konkretnej liczby porcji, więc myślę, że z obliczeniem nie będzie Pan miał problemu.