Czekoladowy, orzechowy i bardzo delikatny, czyli keto deser idealny! Keto krem na bazie serka mascarpone i masła orzechowego.
Uwielbiam połączenie mascarpone z masłem orzechowym. Jak już sięgam po keto deser, bardzo często wybieram właśnie takie smaki.
Ciasteczka są bardzo kremowe. Dlatego, żeby zachowały jędrność muszą być mocno schłodzone. W innym wypadku proponuję jeść je po prostu łyżeczką, ponieważ konsystencja bardziej przypomina praliny lub krem.
Takie połączenie składników możemy również wykorzystać, jako krem do różnego rodzaju ciast i tortów o niskiej ilości węglowodanów.
Uwaga! Ten deser naprawdę uzależnia, a ma niestety całkiem sporo kalorii 🙂
SKŁADNIKI/5 porcji
Keto krem:
– 160 g serka mascarpone
– 60 g masła orzechowego
– 1 łyżka erytrytolu (opcjonalnie, można dodać więcej)
– szczypta soli
Polewa czekoladowa:
– 30 g masła
– 50 g czekolady 80 %
PRZYGOTOWANIE
Keto krem
Serek mascarpone miksujemy na gładką masę z masłem orzechowy, erytrytolem i solą.
Formujemy ciasteczka (ja do tego celu użyłam papierowych foremek do muffinek, wypełniając powstałą masą tylko dno foremki).
Polewa czekoladowa
Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dokładnie mieszamy. Gotową polewę nakładamy na krem.
Przygotowany deser wkładamy do lodówki na minimum 10 godzin – powinien być mocno schłodzony.
Smacznego!
Wartość energetyczna porcji: 283 kcal, 5 g białka, 27 g tłuszczów, 5 g węglowodanów przyswajalnych
9 komentarzy
Monika
29 września 2025 o godzinie 08:10Świetny pomysł na wykorzystanie połączenia mascarpone i masła orzechowego w wersji keto! Sam przepis wydaje się prosty, a efekt końcowy bardzo kuszący.
Mam pytanie dotyczące konsystencji. Czy schłodzenie przez 10 godzin jest absolutnie kluczowe dla uzyskania formy ciasteczek, czy też jest to raczej rekomendacja, aby uniknąć nadmiernej „rozpływalności” deseru w temperaturze pokojowej? Czy próbowaliście może eksperymentować z dodaniem niewielkiej ilości np. odżywki białkowej, aby lekko ustabilizować strukturę, czy mogłoby to negatywnie wpłynąć na smak i teksturę?
jadietetyk
8 października 2025 o godzinie 08:23Dziękuję za komentarz. To rekomendacja. Z odżywką nie próbowałam, ale myślę, że to świetny pomysł.
Kasia
24 lutego 2024 o godzinie 13:30Jeden z moich ulubionych deserów keto. Kolejny swietny przepis z tej stronki. DZIĘKUJĘ 🥰
jadietetyk
25 lutego 2024 o godzinie 11:44Bardzo proszę i dziękuję za komentarz 🥰
Patrycja
14 października 2022 o godzinie 14:16Jakie to jest dobreeee! I szybkie do zrobienia. Ja zrobiłam polewę z kakao.
Grażyna
21 listopada 2021 o godzinie 12:03Niestety po ponad 12 godzinach w lodówce masa wcale nie stwardniała a papier rozmiękł.
jadietetyk
21 listopada 2021 o godzinie 12:11Pani Grażyno, bo masa nie miała stwardnieć tylko zrobić się bardziej jędrna. Deser to krem.
Andrzej
14 lutego 2022 o godzinie 20:19Ale napisala Pani: „Ciasteczka są bardzo kremowe. Dlatego, żeby zachowały jędrność muszą być mocno schłodzone.” Wiec albo krem albo ciasteczka. Poza tym podaje Pani wartości odżywcze porcji a nie podaje Pani ile g ma porcja.
jadietetyk
15 lutego 2022 o godzinie 07:47Efekt finalny przypomina wyglądem ciasteczka, więc nazwałam je ciasteczkami. Jaka autorka przepisu mam do tego prawo. 🙂
Nie podaję ile gram ma porcja, ale podaję rzetelnie ile gram danego produktu wykorzystałam do przygotowania konkretnej liczby porcji, więc myślę, że z obliczeniem nie będzie Pan miał problemu.