Menu
Kolacje / Przepisy / Zupy

Krem z groszku z mozzarellą (keto, lchf)

krem z groszku z mozzarellą keto jadietetyk zupa

Wstyd się przyznać, ale zielony groszek pokochałam stosunkowo niedawno. I choć zawsze lubiłam świeży w czerwcu lub lipcu, poza sezonem nigdy go nie jadłam. Na myśl przychodził mi zawsze groszek konserwowy, którego smak znacząco odbiega od świeżego. I w końcu całkiem przez przypadek kupiłam mrożony groszek. Ku mojemu zaskoczeniu dodany do potrawy smakował rewelacyjnie! Prawie tak samo, jak ten latem. Od tamtego momentu groszek bardzo często gości w mojej kuchni – w curry, gulaszach warzywnych i w zupach. Dlatego dzielę się z Wami przepisem na krem z groszku z mozzarellą.

Jeżeli mamy w lodówce trochę rosołu lub bulionu, przygotowanie zupy trwa zaledwie 10 minut. W wersji wegetariańskiej do kremu możemy wykorzystać gorącą wodę lub bulion warzywny.

SKŁADNIKI/ 3 porcje

  • 2 szklanki mrożonego zielonego groszku, 280 g
  • 1,5 szklanki bulionu*, 350 g
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 20 g
  • 2 ząbki czosnku, 10 g
  • 1 mozzarella, 120 g
  • szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu
  • opcjonalnie świeża bazylia

PRZYGOTOWANIE – krem z groszku z mozzarellą

Czosnek obieramy i drobno siekamy.

W garnku rozgrzewamy oliwę i dusimy czosnek przez 1-2 minuty. Wsypujemy groszek i zalewamy całość wrzącym bulionem.

Gotujemy 5-6 minut. Pod koniec gotowania dodajemy szczyptę soli oraz świeżo zmielonego pieprzu i całość dokładnie mieszamy. Ściągamy z ognia i blendujemy na gładki krem.

Podajemy z pokrojoną w kostkę mozzarellą i listkami świeżej bazylii.

Wartość odżywcza całości: 910 kcal, 60 g białka, 53 g tłuszczu, 39 g węglowodanów przyswajalnych, 19 g błonnika

Wartość odżywcza porcji: 455 kcal, 20 g białka, 18 g tłuszczu, 13 g węglowodanów przyswajalnych, 6 g błonnika

*w obliczeniach wzięłam pod uwagę bulion drobiowo-wołowy

Sprawdź koniecznie pozostałe przepisy na keto zupy.

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz