Menu
Kolacje / Obiady / Przepisy

Kotlety rybne (keto, lchf)

keto kotlety rybne jadietetyk

Keto kotlety rybne bez bułki tartej? Pewnie, że tak!

Wbrew pozorom są bardzo proste w wykonaniu, nie rozpadają się podczas smażenia i są rewelacyjne w smaku.

SKŁADNIKI/ 2 porcje

– 400 g filetów z dowolnej białej ryby (na przykład dorsz)

– 1 jajko

– 1 łyżka drobno posiekanego koperku, 8 g 

– 50 g smalcu gęsiego lub masła klarowanego

– sól, świeżo zmielony pieprz do smaku

– opcjonalnie szczypta mielonej białej gorczycy i kolendry

PRZYGOTOWANIE

Filety myjemy i usuwamy wszystkie ości.

Oczyszczone mięso mielimy w maszynce do mielenia na średnich oczkach lub kroimy nożem w bardzo drobną kosteczkę. 

Rybę przekładamy do miski, dodajemy jajko, koperek i przyprawy. Całość bardzo dokładnie mieszamy i formujemy 4 kotlety.

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Musi być mocno rozgrzany, w innym wypadku kotlety mogą się rozpaść. 

Smażymy 5-7 minut z każdej strony. 

Kotlety warto podać z tłustymi dodatkami w celu podbicia makro. U mnie niezmiennie z gotowanym brokułem i sosem na bazie oliwy z oliwek i jogurtu greckiego. 

Smacznego! 

keto kotlety rybne jadietetyk

Wartość energetyczna całości: 607 kcal, 77 g białka, 33 g tłuszczu, 0,5 g węglowodanów przyswajalnych

Wartość energetyczna porcji: 303,5 kcal, 38,5 g białka, 16,5 g tłuszczu, 0,25 g węglowodanów przyswajalnych

Keto kotlety rybne chłoną około połowę tłuszczu z patelni, dlatego makro wyliczyłam dla 25 g tłuszczu.

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz