Keto kotlety rybne bez bułki tartej? Pewnie, że tak!
Wbrew pozorom są bardzo proste w wykonaniu, nie rozpadają się podczas smażenia i są rewelacyjne w smaku.
SKŁADNIKI/ 2 porcje
– 400 g filetów z dowolnej białej ryby (na przykład dorsz)
– 1 jajko
– 1 łyżka drobno posiekanego koperku, 8 g
– 50 g smalcu gęsiego lub masła klarowanego
– sól, świeżo zmielony pieprz do smaku
– opcjonalnie szczypta mielonej białej gorczycy i kolendry
PRZYGOTOWANIE
Filety myjemy i usuwamy wszystkie ości.
Oczyszczone mięso mielimy w maszynce do mielenia na średnich oczkach lub kroimy nożem w bardzo drobną kosteczkę.
Rybę przekładamy do miski, dodajemy jajko, koperek i przyprawy. Całość bardzo dokładnie mieszamy i formujemy 4 kotlety.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Musi być mocno rozgrzany, w innym wypadku kotlety mogą się rozpaść.
Smażymy 5-7 minut z każdej strony.
Kotlety warto podać z tłustymi dodatkami w celu podbicia makro. U mnie niezmiennie z gotowanym brokułem i sosem na bazie oliwy z oliwek i jogurtu greckiego.
Smacznego!
Wartość energetyczna całości: 607 kcal, 77 g białka, 33 g tłuszczu, 0,5 g węglowodanów przyswajalnych
Wartość energetyczna porcji: 303,5 kcal, 38,5 g białka, 16,5 g tłuszczu, 0,25 g węglowodanów przyswajalnych
Keto kotlety rybne chłoną około połowę tłuszczu z patelni, dlatego makro wyliczyłam dla 25 g tłuszczu.
2 komentarze
Ela
20 maja 2023 o godzinie 17:37świetny przepis, dziękuję
jadietetyk
26 maja 2023 o godzinie 10:05Na zdrówko!