Menu
Desery / Przekąski / Przepisy

Kokosowe muffinki z porzeczkami (keto, lchf)

keto muffinki jadietetyk z mąki kokosowej z porzeczką

Keto muffinki z mąki kokosowej to prosty, szybki i bardzo owocowy deser. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do śniadania lub porannej kawy. 

Mąka kokosowa jest naturalnie słodka, a w połączeniu z owocami nie wymaga dodatku żadnej substancji słodzącej. 

Ciasto na muffinki jest bardzo uniwersalne, dlatego dżem z czarnych porzeczek możesz zastąpić dowolnymi owocami, również świeżymi. 

SKŁADNIKI/ 8 muffinek

– 6 jaj

– 7 łyżek mąki kokosowej, 85 g

– 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej 

– 100 g masła 

– 8 łyżek mleka kokosowego, 80 g 

– 80 g dżemu/musu z czarnych porzeczek bez cukru 

PRZYGOTOWANIE

Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. 

Masło rozpuszczamy i zostawiamy do wystygnięcia. 

W osobnym naczyniu mieszamy mąkę kokosową i proszek do pieczenia.

Łączymy ze sobą wszystkie składniki (z wyjątkiem owoców) i stopniowo dodajemy mleczko, ciągle mieszając. Ciasto powinno mieć konsystencję budyniu. 

Do foremek na muffinki wlewamy po około 2 łyżki masy (w zależności od wielkości foremek), a następnie po 1 łyżeczce dżemu. Na dżem nakładamy kolejną porcję ciasta. 

Keto muffinki pieczemy w 180 stopniach Celsjusza w funkcją termoobiegu przez około 25 minut lub do uzyskania złotego koloru. 

Wartość energetyczna 1 muffinki:  210 kcal, 7 g białka, 18 g tłuszczów, 5 g węglowodanów przyswajalnych

keto muffinki jadietetyk z mąki kokosowej z porzeczką

4 komentarze

  • Mirella
    3 kwietnia 2021 o godzinie 12:39

    Dzień dobry, dobrze rozumiem, że same białka bez żółtek?

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      3 kwietnia 2021 o godzinie 13:45

      Nie, żółtka też. Łączymy wszystkie składniki z ubitymi białkami.

      Odpowiedz
  • gosc
    29 września 2020 o godzinie 14:24

    Czy zamiast mleka kokosowego mozemy dac olek kokosowy?

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      29 września 2020 o godzinie 15:15

      Niestety wydaje mi się, że konsystencja ciasta będzie inna. Można próbować np. ze śmietanką 36 % zamiast mleczka.

      Odpowiedz

Zostaw komentarz