Keto muffinki z mąki kokosowej to prosty, szybki i bardzo owocowy deser. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do śniadania lub porannej kawy.
Mąka kokosowa jest naturalnie słodka, a w połączeniu z owocami nie wymaga dodatku żadnej substancji słodzącej.
Ciasto na muffinki jest bardzo uniwersalne, dlatego dżem z czarnych porzeczek możesz zastąpić dowolnymi owocami, również świeżymi.
SKŁADNIKI/ 8 muffinek
– 6 jaj
– 7 łyżek mąki kokosowej, 85 g
– 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
– 100 g masła
– 8 łyżek mleka kokosowego, 80 g
– 80 g dżemu/musu z czarnych porzeczek bez cukru
PRZYGOTOWANIE
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
Masło rozpuszczamy i zostawiamy do wystygnięcia.
W osobnym naczyniu mieszamy mąkę kokosową i proszek do pieczenia.
Łączymy ze sobą wszystkie składniki (z wyjątkiem owoców) i stopniowo dodajemy mleczko, ciągle mieszając. Ciasto powinno mieć konsystencję budyniu.
Do foremek na muffinki wlewamy po około 2 łyżki masy (w zależności od wielkości foremek), a następnie po 1 łyżeczce dżemu. Na dżem nakładamy kolejną porcję ciasta.
Keto muffinki pieczemy w 180 stopniach Celsjusza w funkcją termoobiegu przez około 25 minut lub do uzyskania złotego koloru.
Wartość energetyczna 1 muffinki: 210 kcal, 7 g białka, 18 g tłuszczów, 5 g węglowodanów przyswajalnych
2 komentarze
gosc
29 września 2020 o godzinie 14:24Czy zamiast mleka kokosowego mozemy dac olek kokosowy?
jadietetyk
29 września 2020 o godzinie 15:15Niestety wydaje mi się, że konsystencja ciasta będzie inna. Można próbować np. ze śmietanką 36 % zamiast mleczka.