Dostosuj preferencje dotyczące zgód

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci nawigację po stronie oraz umożliwić korzystanie z jej funkcji. Szczegółowe informacje o plikach cookies znajdziesz w opisach każdej kategorii zgody poniżej.

Pliki cookies sklasyfikowane jako „Niezbędne” są przechowywane w Twojej przeglądarce, ponieważ są kluczowe dla podstawowych funkcjonalności strony.... 

Zawsze aktywny

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

Brak plików cookie do wyświetlenia

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

Brak plików cookie do wyświetlenia

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

Brak plików cookie do wyświetlenia

Performance cookies are used to understand and analyse the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

Brak plików cookie do wyświetlenia

Advertisement cookies are used to provide visitors with customised advertisements based on the pages you visited previously and to analyse the effectiveness of the ad campaigns.

Brak plików cookie do wyświetlenia

Menu
Kolacje / Przepisy / Śniadania

Keto zapiekanka z botwinką

keto zapiekanka z botwinką jadietetyk

Wiosenny, sezonowy i bardzo zdrowy przepis na lekkie śniadanie lub kolację – keto zapiekanka z botwinką.

Dlaczego warto jeść botwinkę? Powodów jest całe mnóstwo, bo botwinka to bogactwo składników odżywczych! Zawiera sporo witamin, minerałów, substancji antyoksydacyjnych, przeciwzapalnych i wspierających detoks wątrobowy. Do tego jest świetnym źródłem błonnika pokarmowego.

Keto zapiekanka z botwinką smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego może być świetnym daniem do zabrania na wynos.

SKŁADNIKI/ 2 porcje

  • 1 pęczek botwinki, 200 g
  • 1 pęczek koperku, 20 g
  • 2 ząbki czosnku, 6 g
  • 0.5 małej cebuli, 35 g
  • 4 jajka (M)
  • 70 g sera koziego pleśniowego
  • 2 łyżki oliwy, 20 g
  • 1 łyżka masła, 15 g
  • przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz, gałka muszkatołowa

PRZYGOTOWANIE – keto zapiekanka z botwinką

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C.

Botwinkę oraz koperek myjemy i siekamy drobno. Czosnek oraz cebulę obieramy i również drobno siekamy.

Na patelni rozgrzewamy masło wraz z oliwą i wrzucamy cebulę. Smażymy na średnim ogniu przez 2 minuty, a następnie dodajemy botwinkę oraz czosnek. Doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem i gałką muszkatołową. Smażymy często mieszając przez kolejne 2 minuty. Wyłączamy ogień i zostawiamy do lekkiego przestygnięcia.

Ser kozi kroimy w plastry.

Do miski wbijamy jajka, wrzucamy koperek i zawartość patelni. Całość mieszamy. Następnie masę jajeczną przelewamy do niewielkiego naczynia żaroodpornego (u mnie 18×18 cm). Na wierzchu układamy plastry sera koziego.

Naczynie wkładamy do piekarnika i zapiekamy 15-18 minut lub do ścięcia się jajek. Gotową zapiekankę podajemy z ulubionymi dodatkami na ciepło lub na zimno.

Smacznego!

Wartość odżywcza całości: 653 kcal, 31 g białka, 53 g tłuszczu, 8 g węglowodanów przyswajalnych, 10 g błonnika

Wartość odżywcza 1 porcji: 327 kcal, 16 g białka, 26 g tłuszczu, 4 g węglowodanów przyswajalnych, 5 g błonnika

Spróbuj koniecznie mojego przepisu na keto krem z botwinki.

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz

    0