Wiosenny, sezonowy i bardzo zdrowy przepis na lekkie śniadanie lub kolację – keto zapiekanka z botwinką.
Dlaczego warto jeść botwinkę? Powodów jest całe mnóstwo, bo botwinka to bogactwo składników odżywczych! Zawiera sporo witamin, minerałów, substancji antyoksydacyjnych, przeciwzapalnych i wspierających detoks wątrobowy. Do tego jest świetnym źródłem błonnika pokarmowego.
Keto zapiekanka z botwinką smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego może być świetnym daniem do zabrania na wynos.
SKŁADNIKI/ 2 porcje
- 1 pęczek botwinki, 200 g
- 1 pęczek koperku, 20 g
- 2 ząbki czosnku, 6 g
- 0.5 małej cebuli, 35 g
- 4 jajka (M)
- 70 g sera koziego pleśniowego
- 2 łyżki oliwy, 20 g
- 1 łyżka masła, 15 g
- przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz, gałka muszkatołowa
PRZYGOTOWANIE – keto zapiekanka z botwinką
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
Botwinkę oraz koperek myjemy i siekamy drobno. Czosnek oraz cebulę obieramy i również drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy masło wraz z oliwą i wrzucamy cebulę. Smażymy na średnim ogniu przez 2 minuty, a następnie dodajemy botwinkę oraz czosnek. Doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem i gałką muszkatołową. Smażymy często mieszając przez kolejne 2 minuty. Wyłączamy ogień i zostawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Ser kozi kroimy w plastry.
Do miski wbijamy jajka, wrzucamy koperek i zawartość patelni. Całość mieszamy. Następnie masę jajeczną przelewamy do niewielkiego naczynia żaroodpornego (u mnie 18×18 cm). Na wierzchu układamy plastry sera koziego.
Naczynie wkładamy do piekarnika i zapiekamy 15-18 minut lub do ścięcia się jajek. Gotową zapiekankę podajemy z ulubionymi dodatkami na ciepło lub na zimno.
Smacznego!
Wartość odżywcza całości: 653 kcal, 31 g białka, 53 g tłuszczu, 8 g węglowodanów przyswajalnych, 10 g błonnika
Wartość odżywcza 1 porcji: 327 kcal, 16 g białka, 26 g tłuszczu, 4 g węglowodanów przyswajalnych, 5 g błonnika
Spróbuj koniecznie mojego przepisu na keto krem z botwinki.
Brak komentarzy