Menu
Kolacje / Przepisy / Zupy

Krem z botwinki

krem z botwinki keto lchf jadietetyk

Botwinka zawiera wiele witamin, składników mineralnych, antyoksydantów oraz błonnika. Gdy tylko pojawia się sezon na botwinkę, przygotowuję ją na różne sposoby – duszoną na oliwie z czosnkiem i cebulą, w formie zupy, a nawet na surowo jako dodatek do sałatki. Ostatnio przygotowałam krem z botwinki z dodatkiem młodych ziemniaków, marchewki, cebuli i czosnku. Do tej pory robiłam tylko tradycyjną zupę z botwinki, krem był spontanicznym pomysłem, ale okazał się tak pyszny, że postanowiłam podzielić się z Wami przepisem.

Zupa jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, a dodatek ostrych przyprawach podkreśla niesamowity smak nowalijek 🙂

Czy krem z botwinki można zjeść na diecie ketogenicznej lub low carb?

Pomimo zawartości ziemniaków, porcja zupy zawiera 13 g węglowodanów przyswajalnych i 8 g błonnika. Jest to stosunkowo niewielka ilość, dlatego warto wprowadzić ją do swojej diety, szczególnie, że składa się głównie z sezonowych produktów, które są źródłem wielu cennych składników odżywczych.

Składniki/ 4 porcje

  • 2 duże pęczki botwinki, 500 g
  • 2 młode marchewki, 80 g
  • 2 ząbki czosnku, 6 g
  • 1/2 średniej cebuli, 50 g
  • kilka młodych ziemniaków, u mnie 200 g
  • 3 łyżki oliwy z oliwek, 30 g
  • przyprawy: sól, pieprz, suszony tymianek, chilli
  • 1 łyżka soku z cytryny, 10 g
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego 2%, 100 g
  • 4 ugotowane jajka, 200 g
  • 2 łyżeczki posiekanego koperku, 8 g

PRZYGOTOWANIE – krem z botwinki

Marchewki oraz ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek oraz cebulę obieramy i siekamy drobno. Następnie w garnku, w którym będziemy przygotowywać zupę rozgrzewamy 3 łyżki oliwy i wrzucamy marchewkę, ziemniaki i cebulę. Dodajemy 1/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, szczyptę chilli oraz 1/2 łyżeczki suszonego tymianku. Smażymy na średnim ogniu często mieszając przez 5 minut. Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze jedną minutę. Wlewamy wodę (około 1,5 szklanki lub do przykrycia warzyw), zagotowujemy i gotujemy 10 minut.

W międzyczasie botwinkę bardzo dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Łodygi, liście oraz małe buraczki drobno siekamy. Jeżeli w naszej botwince są większe buraczki to wcześniej je obieramy.

Po upływie 10 minut posiekaną botwinkę wraz z buraczkami wrzucamy do gotujących się warzyw. Całość mieszamy, ponownie zagotowujemy i gotujemy jeszcze 10 minut.

Ugotowaną zupę miksujemy na gładki krem za pomocą blendera. Dodajemy sok z cytryny, mieszamy, próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku.

Każdą z porcji podajemy z 1 łyżką jogurtu, ugotowanym na miękko jajkiem i całość obficie posypujemy posiekanym koperkiem.

Smacznego! 🙂

Wartość energetyczna całości: 949 kcal, 46 g białka, 55 g tłuszczu, 52 g węglowodanów przyswajanych, 31 g błonnika

Wartość energetyczna 1 porcji: 237 kcal, 12 g białka, 14 g tłuszczu, 13 g węglowodanów przyswajanych, 8 g błonnika

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz