Niezwykle smaczne i odżywcze zielone keto wrapy, których przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut. Przepis jest bardzo prosty – wystarczy zmiksować wszystkie składniki i usmażyć na patelni, jak klasyczne naleśniki. Po usmażeniu wrapy są bardzo elastyczne, przez co możemy je wykorzystać na wiele sposobów: zapiec w elektrycznym opiekaczu, zwijać w roladki, czy też podać jako tradycyjne naleśniki, wypełnione ulubionym nadzieniem.
SKŁADNIKI/ 3 sztuki
- 2 jajka (M)
- 2 garście świeżego szpinaku, 50 g
- 90 g serka wiejskiego
- szczypta soli, świeżo mielonego pieprzu i suszonego oregano
- odrobina oliwy do skropienia patelni
PRZYGOTOWANIE – keto wrapy
Do naczynia melaksera wrzucamy umyty i osuszony szpinak oraz serek wiejski i wbijamy jajka. Dodajemy szczyptę soli, świeżo mielonego pieprzu i suszonego oregano. Całość dokładnie miksujemy. Możemy również posłużyć się zwykłym blenderem.
Rozgrzewamy patelnię do naleśników i skrapiamy ją delikatnie oliwą z oliwek. Wlewamy porcję ciasta, czyli około 1/3 przygotowanej masy, rozprowadzając ją równomiernie po całej powierzchni patelni. Smażymy na średnim ogniu przez 2-3 minuty lub do momentu, w którym brzegi zaczną odchodzić od patelni. Następnie przerzucamy placek na drugą stronę, najlepiej za pomocą długiej płaskiej łopatki i smażymy jeszcze przez 1 minutę. To samo robimy z resztą ciasta.
Usmażone keto wrapy podajemy z ulubionymi dodatkami.

Wartość odżywcza całości: 271 kcal, 25 g białka, 17 g tłuszczu, 4 g węglowodanów przyswajalnych, 1 g błonnika
Wartość odżywcza 1 placka: 90 kcal, 8 g białka, 6 g tłuszczu, około 1 g węglowodanów przyswajalnych, <1 g błonnika
Sprawdź również przepis na marchewkową keto tortillę.
2 komentarze
Łukasz
28 stycznia 2025 o godzinie 21:13No niestety nie wychodzą mi te wrapy:( rozwalają się na patelni, są zbyt płynne. Czy od serka wiejskiego należy odsączyć jego płynną część i dopiero odważyć 90g?
jadietetyk
29 stycznia 2025 o godzinie 08:48Ja nie odsączam, ale możesz spróbować. Myślę, że duże znacznie ma również jakość użytego serka wiejskiego, niektóre są faktycznie bardziej wilgotne.
Bardzo istotną kwestią jest mocne nagrzanie patelni i przewracanie w momencie, kiedy boki zaczną same odchodzić.