Menu
Desery / Przepisy

Keto Tiramisu

keto tiramisu przepis jadietetyk

Tiramisu to jeden z najpopularniejszych deserów na świecie! I wcale mnie to nie dziwi – jest niesamowicie smaczny. 🙂 Choć deser w oryginalnej wersji zawiera całkiem sporo węglowodanów, przygotowanie Tiramisu w wersji niskowęglowodanowej jest całkiem proste – wystarczy zamienić cukier na erytrytol i upiec keto biszkopciki, które są równie proste, co cały deser.

Spróbujcie sami!

SKŁADNIKI NA KETO BISZKOPTY (12 sztuk)

  • 50 g mąki migdałowej
  • 2 jaja (M)
  • 2 łyżki erytrytolu (opcjonalnie)

PRZEPIS NA KETO BISZKOPTY

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodajemy żółtka, mąkę i erytrytol miksując na najmniejszym obrotach.

Żeby stworzyć okrągłe biszkopty wykorzystujemy do tego np. formy na muffiny. Wlewamy niepełną łyżkę masy do jednej formy. W ten sposób otrzymujemy niezbyt wypukłe, małe biszkopciki.

Pieczemy w piekarniku 12 minut. Zostawiamy do wystygnięcia.

Wartość odżywcza 12 biszkopcików: 480 kcal, 26 g białka, 38 g tłuszczu, 5 g węglowodanów przyswajalnych, 7 g błonnika

SKŁADNIKI NA KREM

  • 120 ml espresso
  • 15 g likieru Amaretto
  • 1 całe jajko (M)
  • 1 żółtko (M)
  • 35 g erytrytolu (najlepiej zmielonego na cukier puder)
  • szczypta soli
  • 250 g sera mascarpone
  • 2 łyżeczki kakao, 10 g

PRZYGOTOWANIE KETO TIRAMISU

Zaparzamy kawę, pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie dodajemy likier Amaretto. Mieszamy.

Jajka przelewamy wrzątkiem. Oddzielamy białka od żółtek (potrzebujemy 1 białko i 2 żółtka).

Żółtka ubijamy z erytrytolem miksując na najwyższych obrotach przez około 7 minut na puszysty i jasny krem. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mascarpone, najlepiej w 2-3 porcjach.

Białko razem ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy z mascarpone mieszając delikatnie łyżką.

Połowę biszkoptów zanurzamy na chwilę w kawie i układamy w naczyniu (u mnie szklany pojemnik 14,5 x 14,5 cm). Posypujemy całość kakao. Na biszkopty wykładamy połowę kremu i przykrywamy kolejną warstwą biszkoptów namoczonych w kawie. Posypujemy kakao. Wykładamy resztę kremu, posypujemy kakao, opcjonalnie dodajemy ulubione owoce i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.

Smacznego!

Wartość odżywcza całości (z biszkoptami): 1642 kcal, 46 g białka, 150 g tłuszczu, 23 g węglowodanów przyswajalnych, 8 g błonnika

keto tiramisu przepis jadietetyk 1

4 komentarze

  • Klaudia Lind
    23 lutego 2023 o godzinie 12:32

    Będę próbować:) W ilu stopniach piec biszkopty?

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      23 lutego 2023 o godzinie 12:34

      w 180 🙂

      Odpowiedz
    • Dawid
      26 października 2023 o godzinie 21:54

      Przepraszam cie klaudio

      Odpowiedz
      • Jan
        23 listopada 2024 o godzinie 16:15

        Za późno

        Odpowiedz

Zostaw komentarz