Tiramisu to jeden z najpopularniejszych deserów na świecie! I wcale mnie to nie dziwi – jest niesamowicie smaczny. 🙂 Choć deser w oryginalnej wersji zawiera całkiem sporo węglowodanów, przygotowanie Tiramisu w wersji niskowęglowodanowej jest całkiem proste – wystarczy zamienić cukier na erytrytol i upiec keto biszkopciki, które są równie proste, co cały deser.
Spróbujcie sami!
SKŁADNIKI NA KETO BISZKOPTY (12 sztuk)
- 50 g mąki migdałowej
- 2 jaja (M)
- 2 łyżki erytrytolu (opcjonalnie)
PRZEPIS NA KETO BISZKOPTY
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodajemy żółtka, mąkę i erytrytol miksując na najmniejszym obrotach.
Żeby stworzyć okrągłe biszkopty wykorzystujemy do tego np. formy na muffiny. Wlewamy niepełną łyżkę masy do jednej formy. W ten sposób otrzymujemy niezbyt wypukłe, małe biszkopciki.
Pieczemy w piekarniku 12 minut. Zostawiamy do wystygnięcia.
Wartość odżywcza 12 biszkopcików: 480 kcal, 26 g białka, 38 g tłuszczu, 5 g węglowodanów przyswajalnych, 7 g błonnika
SKŁADNIKI NA KREM
- 120 ml espresso
- 15 g likieru Amaretto
- 1 całe jajko (M)
- 1 żółtko (M)
- 35 g erytrytolu (najlepiej zmielonego na cukier puder)
- szczypta soli
- 250 g sera mascarpone
- 2 łyżeczki kakao, 10 g
PRZYGOTOWANIE KETO TIRAMISU
Zaparzamy kawę, pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie dodajemy likier Amaretto. Mieszamy.
Jajka przelewamy wrzątkiem. Oddzielamy białka od żółtek (potrzebujemy 1 białko i 2 żółtka).
Żółtka ubijamy z erytrytolem miksując na najwyższych obrotach przez około 7 minut na puszysty i jasny krem. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mascarpone, najlepiej w 2-3 porcjach.
Białko razem ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy z mascarpone mieszając delikatnie łyżką.
Połowę biszkoptów zanurzamy na chwilę w kawie i układamy w naczyniu (u mnie szklany pojemnik 14,5 x 14,5 cm). Posypujemy całość kakao. Na biszkopty wykładamy połowę kremu i przykrywamy kolejną warstwą biszkoptów namoczonych w kawie. Posypujemy kakao. Wykładamy resztę kremu, posypujemy kakao, opcjonalnie dodajemy ulubione owoce i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.
Smacznego!
Wartość odżywcza całości (z biszkoptami): 1642 kcal, 46 g białka, 150 g tłuszczu, 23 g węglowodanów przyswajalnych, 8 g błonnika
4 komentarze
Klaudia Lind
23 lutego 2023 o godzinie 12:32Będę próbować:) W ilu stopniach piec biszkopty?
jadietetyk
23 lutego 2023 o godzinie 12:34w 180 🙂
Dawid
26 października 2023 o godzinie 21:54Przepraszam cie klaudio
Jan
23 listopada 2024 o godzinie 16:15Za późno