Przepyszne i rozpływające się w ustach keto tiramisu z pistacjami, czyli lekko zmodyfikowany i uproszczony włoski klasyk. Bez dodatku cukru i gotowych biszkoptów, ale za to bardzo prosty i szybki w wykonaniu.
Połączenie chrupiących pistacji, mascarpone, kakao i kawowo-migdałowych biszkopcików to deser idealny na każdą okazję! 🙂
SKŁADNIKI/ 2 porcje
- około 120 ml espresso
- 15 g likieru Amaretto (można pominąć)
- 30 g pistacji (waga bez łupinek)
- 1 żółtko (M)
- 30 g erytrytolu (najlepiej zmielonego na cukier puder)
- 200 g sera mascarpone
- 1 łyżeczka kakao, 4 g
- 8 migdałowych biszkoptów z mojego przepisu
PRZYGOTOWANIE – keto tiramisu z pistacjami
Przygotowujemy espresso lub mocną kawę i zostawiamy ją do lekkiego przestygnięcia. Następnie opcjonalnie dodajemy likier Amaretto i mieszamy całość.
Pistacje obieramy z łupinek i drobno siekamy.
Jajko przelewamy wrzątkiem. Oddzielamy białko od żółtka (potrzebujemy 1 żółtko).
Żółtko ubijamy z erytrytolem, miksując na najwyższych obrotach, do momentu uzyskania puszystego i jasnego kremu (około 6-7 minut). Następnie stopniowo dodajemy ser mascarpone, miksując przez chwilę już na wolnych obrotach.
Połowę biszkoptów zanurzamy w kawie i układamy na dnie dwóch deserowych naczynek, np. pucharków do lodów. Posypujemy połową kakao. Na biszkopty wykładamy połowę kremu, posypujemy połową posiekanych pistacji i przykrywamy kolejną warstwą biszkoptów namoczonych w kawie. Posypujemy pozostałą ilością kakao. Wykładamy resztę kremu i posypujemy pozostałą ilością pistacji.
Wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.
Smacznego!
Wartość odżywcza całości: 1350 kcal, 30 g białka, 122 g tłuszczu, 24 g węglowodanów przyswajalnych, 8 g błonnika
Wartość odżywcza porcji*: 675 kcal, 15 g białka, 61 g tłuszczu, 12 g węglowodanów przyswajalnych, 4 g błonnika
*jeżeli kaloryczność deseru jest dla Ciebie za wysoka, proponują przygotować 3 porcje z podanych składników
Brak komentarzy