Menu
Desery / Przepisy

Keto tiramisu z pistacjami

keto tiramisu z pistacjami jadietetyk

Przepyszne i rozpływające się w ustach keto tiramisu z pistacjami, czyli lekko zmodyfikowany i uproszczony włoski klasyk. Bez dodatku cukru i gotowych biszkoptów, ale za to bardzo prosty i szybki w wykonaniu.

Połączenie chrupiących pistacji, mascarpone, kakao i kawowo-migdałowych biszkopcików to deser idealny na każdą okazję! 🙂

SKŁADNIKI/ 2 porcje

  • około 120 ml espresso
  • 15 g likieru Amaretto (można pominąć)
  • 30 g pistacji (waga bez łupinek)
  • 1 żółtko (M)
  • 30 g erytrytolu (najlepiej zmielonego na cukier puder)
  • 200 g sera mascarpone
  • 1 łyżeczka kakao, 4 g
  • 8 migdałowych biszkoptów z mojego przepisu

PRZYGOTOWANIE – keto tiramisu z pistacjami

Przygotowujemy espresso lub mocną kawę i zostawiamy ją do lekkiego przestygnięcia. Następnie opcjonalnie dodajemy likier Amaretto i mieszamy całość.

Pistacje obieramy z łupinek i drobno siekamy.

Jajko przelewamy wrzątkiem. Oddzielamy białko od żółtka (potrzebujemy 1 żółtko).

Żółtko ubijamy z erytrytolem, miksując na najwyższych obrotach, do momentu uzyskania puszystego i jasnego kremu (około 6-7 minut). Następnie stopniowo dodajemy ser mascarpone, miksując przez chwilę już na wolnych obrotach.

Połowę biszkoptów zanurzamy w kawie i układamy na dnie dwóch deserowych naczynek, np. pucharków do lodów. Posypujemy połową kakao. Na biszkopty wykładamy połowę kremu, posypujemy połową posiekanych pistacji i przykrywamy kolejną warstwą biszkoptów namoczonych w kawie. Posypujemy pozostałą ilością kakao. Wykładamy resztę kremu i posypujemy pozostałą ilością pistacji.

Wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.

Smacznego!

Wartość odżywcza całości: 1350 kcal, 30 g białka, 122 g tłuszczu, 24 g węglowodanów przyswajalnych, 8 g błonnika

Wartość odżywcza porcji*: 675 kcal, 15 g białka, 61 g tłuszczu, 12 g węglowodanów przyswajalnych, 4 g błonnika

*jeżeli kaloryczność deseru jest dla Ciebie za wysoka, proponują przygotować 3 porcje z podanych składników

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz