Keto skyrnik z owocami to idealna propozycja na wysokobiałkowe, niskowęglowodanowe, a przy tym bardzo sycące śniadanie na słodko. To fajny odpowiednik tradycyjnego sernika, ale bez dodatku białego sera – nie wymaga długiego pieczenia, a smakuje niemal identycznie.
Ciacho przygotowuję w kilka minut z dodatkiem mrożonych jagód oraz mielonej wanilii i zapiekam w niewielkim naczyniu żaroodpornym. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ja zdecydowanie preferuję pierwszą opcję i koniecznie z dodatkiem masła orzechowego 🙂
Pyszności, mówię Wam!
SKŁADNIKI/ 1 porcja
- 1 jogurt skyr, 150 g
- 2 jajka (M)
- 3 łyżeczki erytrytolu, 15 g
- 1 czubata łyżka wiórków kokosowych, 10 g
- 2 łyżki dowolnych owoców jagodowych, u mnie mrożone jagody, 40 g
- szczypta mielonej wanilii (opcjonalnie)
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE – keto skyrnik
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy erytrytol.
W drugiej misce miksujemy żółtka, jogurt, wiórki kokosowe i szczyptę wanilii. Dodajemy ubitą pianę z białek i całość delikatnie mieszamy.
Gotową masę przekładamy do niewielkiego naczynia żaroodpornego (u mnie 17×17 cm, ale może być mniejsze) i posypujemy mrożonymi owocami.
Skyrnik wkładamy do piekarnika na 25 minut.
Podajemy na ciepło lub na zimno.
Wartość odżywcza: 371 kcal, 32 g białka, 21 g tłuszczu, 11 g węglowodanów przyswajalnych, 5 g błonnika
Przetestuj również najnowsze keto jadłospisy
-
Jadłospis keto dla zabieganych JESIEŃ-ZIMA59,00 zł
-
Jadłospis low carb wege WIOSNA-LATO59,00 zł
-
Jadłospis keto do pudełka WIOSNA-LATO59,00 zł
Brak komentarzy