Menu
Desery / Kolacje / Przepisy / Śniadania

Keto skyrnik z owocami

Keto skyrnik z owocami przepis jadietetyk

Keto skyrnik z owocami to idealna propozycja na wysokobiałkowe, niskowęglowodanowe, a przy tym bardzo sycące śniadanie na słodko. To fajny odpowiednik tradycyjnego sernika, ale bez dodatku białego sera – nie wymaga długiego pieczenia, a smakuje niemal identycznie.

Ciacho przygotowuję w kilka minut z dodatkiem mrożonych jagód oraz mielonej wanilii i zapiekam w niewielkim naczyniu żaroodpornym. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ja zdecydowanie preferuję pierwszą opcję i koniecznie z dodatkiem masła orzechowego 🙂

Pyszności, mówię Wam!

SKŁADNIKI/ 1 porcja

  • 1 jogurt skyr, 150 g
  • 2 jajka (M)
  • 3 łyżeczki erytrytolu, 15 g
  • 1 czubata łyżka wiórków kokosowych, 10 g
  • 2 łyżki dowolnych owoców jagodowych, u mnie mrożone jagody, 40 g
  • szczypta mielonej wanilii (opcjonalnie)
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE – keto skyrnik

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C.

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy erytrytol.

W drugiej misce miksujemy żółtka, jogurt, wiórki kokosowe i szczyptę wanilii. Dodajemy ubitą pianę z białek i całość delikatnie mieszamy.

Gotową masę przekładamy do niewielkiego naczynia żaroodpornego (u mnie 17×17 cm, ale może być mniejsze) i posypujemy mrożonymi owocami.

Skyrnik wkładamy do piekarnika na 25 minut.

Podajemy na ciepło lub na zimno.

Wartość odżywcza: 371 kcal, 32 g białka, 21 g tłuszczu, 11 g węglowodanów przyswajalnych, 5 g błonnika


Przetestuj również najnowsze keto jadłospisy

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz