Jeżeli szukacie prostego i szybkiego przepisu na keto sernik – jesteście w idealnym miejscu 🙂 Niesamowicie delikatny i rozpływający się w ustach keto sernik raffaello zachwyci nie tylko na diecie keto.
Przygotowanie sernika nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych – wszystkie składniki łączymy w odpowiedniej kolejności i resztę zrobi za nas piekarnik 🙂
Uwaga! Ciężko skończyć na jednym kawałku 🙂
SKŁADNIKI/ 8 porcji
- 2 łyżki mąki kokosowej lub ziemniaczanej, 40 g
- 100 g mleczka kokosowego
- 100 g śmietanki 30%
- 4 jajka (M)
- 1 szklanka erytrytolu zmielonego na puder, 200 g
- 1 kg zmielonego twarogu (u mnie 4% zawartości tłuszczu)
- 50 g wiórków kokosowych
PRZYGOTOWANIE – keto sernik raffaello
Wszystkie składniki wyciągamy wcześniej z lodówki, żeby osiągnęły temperaturę pokojową.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (spód i boki). Ja użyłam tortownicy o średnicy 27 cm, ale mój sernik nie wyrósł zbyt duży, dlatego polecam użyć tortownicy o średnicy 23 cm.
2 łyżki mąki kokosowej lub mąki ziemniaczanej łączymy w niedużej miseczce lub innym głębokim naczyniu z mleczkiem kokosowym i śmietanką. Dokładnie rozcieramy, aby pozbyć się grudek.
Jajka wbijamy do większej miski, dodajemy erytrytol w pudrze i miksujemy, aż składniki dobrze się połączą. Następnie dodajemy stopniowo ser cały czas miksując. Gdy masa dobrze się połączy dodajemy wiórki kokosowe i mieszankę z mąką. Całość ponownie miksujemy tylko do połączenia się składników.
Powstałą masę przekładamy do tortownicy i wkładamy do piekarnika.
W 180 stopniach C ciasto pieczemy 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze 40 minut. Na ostatnie 10 minut zmniejszamy temperaturę do 120 stopni. Łączny czas pieczenia to 80 minut.
Po 80 minutach zostawiamy sernik w zamkniętym piekarniku jeszcze na 10 minut, następnie stopniowo uchylamy drzwiczki.
Gotowe ciasto posypujemy dodatkowo wiórkami kokosowymi lub przygotowujemy polewę czekoladową (niewliczone w makro).
Najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce. Smacznego! 🙂
Wartość odżywcza całości z mąką kokosową: 2133 kcal, 136 g białka, 145 g tłuszczu, 57 g węglowodanów przyswajalnych, 28 g błonnika
Wartość odżywcza 1 porcji: 267 kcal, 17 g białka, 18 g tłuszczu, 7 g węglowodanów przyswajalnych, 4 g błonnika
Wartość odżywcza całości z mąką ziemniaczaną: 2138 kcal, 131 g białka, 140 g tłuszczu, 82 g węglowodanów przyswajalnych, 13 g błonnika
Wartość odżywcza 1 porcji: 267 kcal, 16 g białka, 17,5 g tłuszczu, 10 g węglowodanów przyswajalnych, 2 g błonnika
7 komentarzy
Ania
3 maja 2024 o godzinie 12:24Czy może być ser z wiaderka?
jadietetyk
5 maja 2024 o godzinie 10:33Tak, może być z wiaderka.
Barbara
28 marca 2024 o godzinie 16:13Witam . Mleczko kokosowe dodajemy ta plynną część ?
jadietetyk
29 marca 2024 o godzinie 11:00Cześć! Po otwarciu puszki wymieszaj gęstą część z płynną i dodaj 100 g takiej mieszanki do ciasta.
Wojtek
14 stycznia 2024 o godzinie 19:39Dla czego w makro jest podane 57 g wegli skoro sam erytrytol to 200g wegli?
Wojtek
13 stycznia 2024 o godzinie 22:25Serwus! jak wychodzi w całości np. z mąką kokosową 57 g. węgli skoro 200 g. erytrytolu to już jest 200 g węglowodanów? Był bym wdzięczny za odpowiedź.
Pozdrawiam
Wojtek
jadietetyk
14 stycznia 2024 o godzinie 20:42Erytrytol nie wchłania się w przewodzie pokarmowym, dlatego tych węglowodanów nie wliczamy w rozkład makroskładników.