Menu
Desery / Kolacje / Przekąski / Przepisy / Śniadania

Keto gofry migdałowe

keto gofry migdałowe jadietetyk

Przepyszne i błyskawiczne keto gofry migdałowe o minimalnej zawartości węglowodanów. Idealne na niskowęglowodanowe śniadanie na słodko.

Gofry przygotowałam bez dodatku mąki kokosowej, dlatego będą idealne dla osób, które nie lubią smaku kokosa.

U mnie z dodatkiem ulubionych powideł śliwkowych bez cukru 🙂

Spróbujcie sami!

SKŁADNIKI/ 4 małe gofry

  • 1 szklanka mąki migdałowej, 110 g
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka erytrytolu lub więcej do smaku, 10 g
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 3 g
  • 1 całe jajko (M)
  • 1 żółtko (M)
  • ¼ szklanki dowolnego mleka roślinnego, np. mleka migdałowego, około 50 g
  • 1 łyżka oliwy lub masła, 10 g

PRZYGOTOWANIE – keto gofry migdałowe

Rozgrzewamy gofrownicę.

Do niewielkiej miski wsypujemy mąkę migdałową, szczyptę soli, erytrytol oraz sodę oczyszczoną. Całość mieszamy.

Do drugiej większej miski wbijamy jedno całe jajko i jedno żółtko. Wlewamy mleko. Całość mieszamy i stopniowo wsypujemy mieszankę z mąką migdałową. Mieszamy dokładnie, aż masa będzie gładka. Możemy w tym celu posłużyć się mikserem. Jeżeli ciasto będzie za gęste, dodajemy jeszcze kilka łyżek mleka. Konsystencja ciasta zależy w dużej mierze od jakości mąki migdałowej.

Płytki gofrownicy skrapiamy oliwą lub smarujemy masłem. Wlewamy niewielką ilość ciasta i równomiernie rozprowadzamy. Zamykamy gofrownicę i pieczemy gofry około 5 minut – czas w dużej mierze zależy od rodzaju i mocy gofrownicy, dlatego po kilku minutach zaglądamy, czy gofry się za bardzo nie przypiekają.

W taki sam sposób smażymy pozostałą partię gofrów. Za każdym razem skrapiamy płytki oliwą lub smarujemy masłem.

Podajemy z ulubionymi dodatkami na ciepło lub zimno. Smacznego!

Wartość odżywcza całości: 1022 kcal, 44 g białka, 86 g tłuszczu, 10 g węglowodanów przyswajalnych, 16 g błonnika

Wartość odżywcza 1 sztuki: 256 kcal, 11 g białka, 21,5 g tłuszczu, 2,5 g węglowodanów przyswajalnych, 4 g błonnika

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz