Niesamowicie prosty i szybki keto deser z rabarbarem, który przygotujecie w zaledwie 10 minut. To wyjątkowe połączenie delikatnego kremu orzechowego, chrupiących pistacji oraz kwaśnego rabarbaru z pewnością zachwyci Was swoim niepowtarzalnym smakiem 🙂
SKŁADNIKI/ 1 porcja
- 2 łyżki sera mascarpone, 45 g
- 2 łyżki dowolnego masła orzechowego, np. migdałowego, 40 g
- 1 łyżka pistacji, 15 g (bez łupinek)
- 1 łyżeczka masła, 5 g
- 1 łodyga rabarbaru, 100 g (po obraniu)
- 1 łyżeczka erytrytolu, 5 g
PRZYGOTOWANIE – keto deser z rabarbarem
Ser mascarpone oraz masło orzechowe łączymy w jednym naczyniu i mieszamy, niekoniecznie bardzo dokładnie. Powstały krem przekładamy do naczynia, w którym będziemy serwować deser, mogą to być np. pucharki do lodów.
Pistacje obieramy z łupinek i drobno siekamy.
Rabarbar obieramy ze skórki i kroimy w plasterki.
Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy rabarbar oraz 1 łyżeczkę erytrytolu. Całość mieszamy i smażymy na wolnym ogniu do miękkości rabarbaru, czyli około 5 minut. Gorący rabarbar przekładamy na przygotowany krem i posypujemy całość pistacjami.
Smacznego!
Wartość odżywcza całości: 573 kcal, 14 g białka, 51 g tłuszczu, 10 g węglowodanów przyswajalnych, 9 g błonnika
Jeżeli zależy nam na obniżeniu kaloryczności deseru, ser mascarpone możemy zamienić na jogurt skyr bez dodatku cukru.
Spróbuj również sezonowego przepisu na keto ciasto z rabarbarem.
Brak komentarzy