Menu
Desery / Przepisy

Keto ciasto z rabarbarem i truskawkami

Keto ciasto z rabarbarem i truskawkami jadietetyk

Rabarbar! Klasyka wiosennych ciast. I może niektórych z Was zaskoczę, ale wbrew pozorom rabarbar to nie owoc, a warzywo. 🙂 A do tego zawiera 1,4 g węglowodanów na 100 g – to naprawdę bardzo mało. Dlatego z powodzeniem można go wykorzystywać w keto przepisach – ciastach, musach, sosach zarówno na słodko, jak i słono. Ja przygotowałam niezwykle proste, smaczne i sezonowe keto ciasto z rabarbarem i truskawkami, które w smaku przypomina klasyczną struclę drożdżową. Jest bardzo delikatne, rozpływa się w ustach!

SKŁADNIKI

  • 4 jajka
  • 180 g tłustego twarogu, który należy zmielić, najlepiej dwukrotnie
  • 20 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g rabarbaru
  • 180 g truskawek
  • 50 g gęstego mleka kokosowego lub śmietanki kokosowej
  • 4 łyżki erytrytolu (opcjonalnie)
  • opcjonalnie mąka kokosowa

PRZYGOTOWANIE

Jajka wyciągamy wcześniej z lodówki i ogrzewamy do temperatury pokojowej.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Rabarbar myjemy i osuszamy, odcinamy liście, a łodyżki kroimy na około centymetrowe plastry. Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki.

Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Następnie bardzo powoli dodajemy pozostałe składniki cały czas miksując na wolnych obrotach – żółtka, erytrytol (jeśli używamy), proszek do pieczenia, masło, mleczko kokosowe oraz ser. Wyłączamy mikser i dodajemy pokrojone owoce. Całość mieszamy łyżką.

Małą keksówkę (długość maksymalnie 30 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy masę.

Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy 40 minut.

Smacznego!

Wartość odżywcza całego ciasta: 912 kcal, 60 g białka, 64 g tłuszczu, 21 g węglowodanów przyswajalnych, 6 g błonnika

Keto ciasto z rabarbarem – uwagi

  • Ciasto ma delikatną i wilgotną konsystencję, dlatego jeżeli chcemy, żeby było bardziej zbite możemy dodać 15-20 g mąki kokosowej na etapie dodawania poszczególnych składników do ubitych białek.
  • Truskawki możemy pominąć i dodać więcej rabarbaru lub inne owoce np. maliny czy borówki

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz