Rabarbar! Klasyka wiosennych ciast. I może niektórych z Was zaskoczę, ale wbrew pozorom rabarbar to nie owoc, a warzywo. 🙂 A do tego zawiera 1,4 g węglowodanów na 100 g – to naprawdę bardzo mało. Dlatego z powodzeniem można go wykorzystywać w keto przepisach – ciastach, musach, sosach zarówno na słodko, jak i słono. Ja przygotowałam niezwykle proste, smaczne i sezonowe keto ciasto z rabarbarem i truskawkami, które w smaku przypomina klasyczną struclę drożdżową. Jest bardzo delikatne, rozpływa się w ustach!
SKŁADNIKI
- 4 jajka
- 180 g tłustego twarogu, który należy zmielić, najlepiej dwukrotnie
- 20 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g rabarbaru
- 180 g truskawek
- 50 g gęstego mleka kokosowego lub śmietanki kokosowej
- 4 łyżki erytrytolu (opcjonalnie)
- opcjonalnie mąka kokosowa
PRZYGOTOWANIE
Jajka wyciągamy wcześniej z lodówki i ogrzewamy do temperatury pokojowej.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Rabarbar myjemy i osuszamy, odcinamy liście, a łodyżki kroimy na około centymetrowe plastry. Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki.
Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Następnie bardzo powoli dodajemy pozostałe składniki cały czas miksując na wolnych obrotach – żółtka, erytrytol (jeśli używamy), proszek do pieczenia, masło, mleczko kokosowe oraz ser. Wyłączamy mikser i dodajemy pokrojone owoce. Całość mieszamy łyżką.
Małą keksówkę (długość maksymalnie 30 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy masę.
Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy 40 minut.
Smacznego!
Wartość odżywcza całego ciasta: 912 kcal, 60 g białka, 64 g tłuszczu, 21 g węglowodanów przyswajalnych, 6 g błonnika
Keto ciasto z rabarbarem – uwagi
- Ciasto ma delikatną i wilgotną konsystencję, dlatego jeżeli chcemy, żeby było bardziej zbite możemy dodać 15-20 g mąki kokosowej na etapie dodawania poszczególnych składników do ubitych białek.
- Truskawki możemy pominąć i dodać więcej rabarbaru lub inne owoce np. maliny czy borówki
12 komentarzy
Moni
6 sierpnia 2023 o godzinie 13:02A ja sie zgubilam piana z bialek a potem doddajemy wszyatko do bialek czy zolkek?. Jaka kolejność?
jadietetyk
7 sierpnia 2023 o godzinie 08:15Najpierw piana z białek, a do niej pozostałe składniki 🙂
Paula
27 stycznia 2023 o godzinie 12:14Witam, czy można użyć mrożonych owoców? Truskawki, maliny, borówki
jadietetyk
29 stycznia 2023 o godzinie 09:40Tak
asia
24 września 2022 o godzinie 02:02czy maslo i proszek do pieczenia sa niezbedne
jadietetyk
24 września 2022 o godzinie 09:56Nie. Masło można zamienić na olej kokosowy, a proszek na 1 łyżeczkę sody
Agnieszka
18 września 2022 o godzinie 08:18Ciekawe rozwiązanie
Zaczynam bycie Ketanka…. więc chłonę takie przepisy
jadietetyk
24 września 2022 o godzinie 09:56Na zdrowie! 🙂
Przemek
27 sierpnia 2022 o godzinie 19:46Zrobiłem i wyszło dobrze. Mleko kokosowe light z Lidla, serek Mój Ulubiony też zrobiła robotę. Dodałem tylko rabarbar i to mrożony wcześniej z własnych zbiorów. Konsystencja lekka, taki trochę omlet z serem i rabarbarem jak to określiła małżonka. Następnym razem dodam trochę babki jajowatej celem zagęszczenia, tak dla sprawdzenia.
Dziękuję za przepis.
jadietetyk
28 sierpnia 2022 o godzinie 09:43Bardzo proszę i dziękuję za komentarz. Ciasto ma bardzo delikatną konsystencję – to fakt. Dobrym rozwiązaniem będzie również dodanie mąki kokosowe.
Aga
2 lipca 2022 o godzinie 12:37Przepis na ciasto bardzo łatwe do zrobienia i wygląda smakowicie. Czy można użyć śmietanki kremówki zamiast śmietanki kokosowej?
jadietetyk
4 lipca 2022 o godzinie 16:01Niestety wydaje mi się, że nie. Śmietanka kokosowa jest gęsta i ma inną konsystencję. Może śmietanka 36%?