Menu
Desery / Przepisy

Keto ciasto z rabarbarem i truskawkami

Keto ciasto z rabarbarem i truskawkami jadietetyk

Rabarbar! Klasyka wiosennych ciast. I może niektórych z Was zaskoczę, ale wbrew pozorom rabarbar to nie owoc, a warzywo. 🙂 A do tego zawiera 1,4 g węglowodanów na 100 g – to naprawdę bardzo mało. Dlatego z powodzeniem można go wykorzystywać w keto przepisach – ciastach, musach, sosach zarówno na słodko, jak i słono. Ja przygotowałam niezwykle proste, smaczne i sezonowe keto ciasto z rabarbarem i truskawkami, które w smaku przypomina klasyczną struclę drożdżową. Jest bardzo delikatne, rozpływa się w ustach!

SKŁADNIKI

  • 4 jajka
  • 180 g tłustego twarogu, który należy zmielić, najlepiej dwukrotnie
  • 20 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g rabarbaru
  • 180 g truskawek
  • 50 g gęstego mleka kokosowego lub śmietanki kokosowej
  • 4 łyżki erytrytolu (opcjonalnie)
  • opcjonalnie mąka kokosowa

PRZYGOTOWANIE

Jajka wyciągamy wcześniej z lodówki i ogrzewamy do temperatury pokojowej.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Rabarbar myjemy i osuszamy, odcinamy liście, a łodyżki kroimy na około centymetrowe plastry. Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki.

Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Następnie bardzo powoli dodajemy pozostałe składniki cały czas miksując na wolnych obrotach – żółtka, erytrytol (jeśli używamy), proszek do pieczenia, masło, mleczko kokosowe oraz ser. Wyłączamy mikser i dodajemy pokrojone owoce. Całość mieszamy łyżką.

Małą keksówkę (długość maksymalnie 30 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy masę.

Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy 40 minut.

Smacznego!

Wartość odżywcza całego ciasta: 912 kcal, 60 g białka, 64 g tłuszczu, 21 g węglowodanów przyswajalnych, 6 g błonnika

Keto ciasto z rabarbarem – uwagi

  • Ciasto ma delikatną i wilgotną konsystencję, dlatego jeżeli chcemy, żeby było bardziej zbite możemy dodać 15-20 g mąki kokosowej na etapie dodawania poszczególnych składników do ubitych białek.
  • Truskawki możemy pominąć i dodać więcej rabarbaru lub inne owoce np. maliny czy borówki

12 komentarzy

  • Moni
    6 sierpnia 2023 o godzinie 13:02

    A ja sie zgubilam piana z bialek a potem doddajemy wszyatko do bialek czy zolkek?. Jaka kolejność?

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      7 sierpnia 2023 o godzinie 08:15

      Najpierw piana z białek, a do niej pozostałe składniki 🙂

      Odpowiedz
  • Paula
    27 stycznia 2023 o godzinie 12:14

    Witam, czy można użyć mrożonych owoców? Truskawki, maliny, borówki

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      29 stycznia 2023 o godzinie 09:40

      Tak

      Odpowiedz
  • asia
    24 września 2022 o godzinie 02:02

    czy maslo i proszek do pieczenia sa niezbedne

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      24 września 2022 o godzinie 09:56

      Nie. Masło można zamienić na olej kokosowy, a proszek na 1 łyżeczkę sody

      Odpowiedz
  • Agnieszka
    18 września 2022 o godzinie 08:18

    Ciekawe rozwiązanie
    Zaczynam bycie Ketanka…. więc chłonę takie przepisy

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      24 września 2022 o godzinie 09:56

      Na zdrowie! 🙂

      Odpowiedz
  • Przemek
    27 sierpnia 2022 o godzinie 19:46

    Zrobiłem i wyszło dobrze. Mleko kokosowe light z Lidla, serek Mój Ulubiony też zrobiła robotę. Dodałem tylko rabarbar i to mrożony wcześniej z własnych zbiorów. Konsystencja lekka, taki trochę omlet z serem i rabarbarem jak to określiła małżonka. Następnym razem dodam trochę babki jajowatej celem zagęszczenia, tak dla sprawdzenia.
    Dziękuję za przepis.

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      28 sierpnia 2022 o godzinie 09:43

      Bardzo proszę i dziękuję za komentarz. Ciasto ma bardzo delikatną konsystencję – to fakt. Dobrym rozwiązaniem będzie również dodanie mąki kokosowe.

      Odpowiedz
  • Aga
    2 lipca 2022 o godzinie 12:37

    Przepis na ciasto bardzo łatwe do zrobienia i wygląda smakowicie. Czy można użyć śmietanki kremówki zamiast śmietanki kokosowej?

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      4 lipca 2022 o godzinie 16:01

      Niestety wydaje mi się, że nie. Śmietanka kokosowa jest gęsta i ma inną konsystencję. Może śmietanka 36%?

      Odpowiedz

Zostaw komentarz