Menu
Desery / Przepisy

Keto ciasto jogurtowe z malinami

keto ciasto jogurtowe z malinami jadietetyk

Proste i błyskawiczne keto ciasto jogurtowe z dodatkiem malin. Jest mięciutkie, puszyste i wilgotne, a do tego bardzo smaczne – niesamowicie szybko znika z talerzy. 🙂

Ciacho najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu, gdy jest jeszcze ciepłe. Co nie zmienia faktu, że kolejnym plusem ciasta jest to, że długo utrzymuje świeżość. Po ostudzeniu najlepiej przechowywać je w lodówce, o ile nie zjecie całego zanim ostygnie. 🙂

SKŁADNIKI

  • 50 g masła
  • 3 jajka (M)
  • 100 g mąki kokosowej
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 50-100 g erytrytolu (to zależy od indywidualnej tolerancji słodkiego smaku)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g malin

PRZYGOTOWANIE – keto ciasto jogurtowe

Formę sylikonową, metalową blachę lub tortownicę natłuszczamy delikatnie odrobiną masła. Ja użyłam tortownicy o średnicy 21 cm, ale może być mniejsza, np. 16 cm – ciasto będzie pulchniejsze.

Pozostałą ilość masła rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestygnięcia.

Nagrzewamy piekarnik do 180°C (grzanie góra-dół).

Do miski wbijamy jajka i miksujemy. Następnie dodajemy masło, ponownie miksujemy i stopniowo dodajemy pozostałe składniki (oprócz owoców), zaczynając od jogurtu i cały czas miksując na małych obrotach. Jeśli masa stanie się zbyt zbita, dodajemy 1-2 łyżki wody i mieszamy całość.

Powstałą masę przekładamy na blachę i posypujemy malinami wgniatając je delikatnie w ciasto.

Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy 40-45 minut.

Smacznego!

Wartość odżywcza całości: 1069 kcal, 48 g białka, 73 g tłuszczu, 45 g węglowodanów przyswajalnych, 20 g błonnika

Wartość odżywcza porcji (1/5 ciasta): 356 kcal, 10 g białka, 15 g tłuszczu, 9 g węglowodanów przyswajalnych, 4 g błonnika

keto ciasto jogurtowe z malinami jadietetyk

Keto ciasto jogurtowe – zamienniki

  • Do ciasta możecie wykorzystać dowolne owoce jagodowe. Świetnie nadają się jagody oraz jeżyny
  • Zamiast jogurtu naturalnego możecie użyć jogurtu typu greckiego, który ma odrobinę mniej węglowodanów

Sprawdź koniecznie pozostałe przepisy na keto ciasto.

23 komentarze

  • Ilona
    29 marca 2024 o godzinie 12:13

    Super przepis ja wyłożyłam to ciasto do blachy na mufiny wyszły super małe ciasta owocowe idealne by zabrać do pracy 🙂

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      1 kwietnia 2024 o godzinie 17:45

      Świetny pomysł 🙂

      Odpowiedz
  • Monik
    31 października 2023 o godzinie 16:15

    czy ciasto powinno zwiększyć objętość podczas pieczenia?

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      6 listopada 2023 o godzinie 15:26

      Tak, ale odrobinę 🙂

      Odpowiedz
  • Monik
    31 października 2023 o godzinie 16:14

    czy ciasto powinno urosnąć?

    Odpowiedz
  • Magdalena
    16 września 2023 o godzinie 18:24

    Piecze się z borówkami ?

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      17 września 2023 o godzinie 11:05

      Smacznego! 🙂

      Odpowiedz
  • Sylwia R.
    30 maja 2023 o godzinie 15:59

    Czy zamiast Erytrytolu może być Ksylitol? Jeśli tak to czy w takiej samej ilości?
    Czy można zrobić podwójna porcję czy lepiej nie?

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      7 czerwca 2023 o godzinie 15:27

      Tak, można w takiej samej ilości. Co do podwójnej porcji, to zależy jakiej wielkości masz blachę/tortownicę. Może to wymagać dłuższego pieczenia.

      Odpowiedz
  • Dominika
    21 kwietnia 2023 o godzinie 16:31

    Czy mąkę kokosowa mogę zastąpić migdałowa?

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      24 kwietnia 2023 o godzinie 11:16

      Tak, ale ciasto może mieć trochę inną konsystencję.

      Odpowiedz
  • Ania
    15 kwietnia 2023 o godzinie 15:41

    Czy zamiast mąki kokosowej można dodać pszenną?

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      16 kwietnia 2023 o godzinie 11:51

      Tak, ale nie będzie to ciasto niskowęglowodanowe.

      Odpowiedz
  • Aga
    30 września 2022 o godzinie 12:16

    Witam
    czy zamiast jogurtu można dodać śmietany?
    mam 18% i 36%?
    lub je zmieszać 50/50?
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      1 października 2022 o godzinie 14:10

      Śmietany mają zdecydowanie więcej tłuszczu, dlatego konsystencja ciasta może być inna.

      Odpowiedz
  • anna
    19 września 2022 o godzinie 11:17

    a zamiast jogurtu naturalnego może być skyr?

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      19 września 2022 o godzinie 12:01

      Oczywiście 🙂

      Odpowiedz
  • Dorota
    17 września 2022 o godzinie 14:27

    Czy ciasto wyjdzie, jeśli zamienię jogurt na mleko kokosowe (tę gęstą część)?

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      18 września 2022 o godzinie 09:14

      Niestety nie próbowałam, ale w sumie czemu nie – konsystencja ciasta może być podobna.

      Odpowiedz
  • Ada
    10 września 2022 o godzinie 10:53

    Jak zwiększyc proporcje dla 26cm blaszki?

    Odpowiedz
  • Cocojumbo
    3 września 2022 o godzinie 16:40

    Sztos !!!!

    Odpowiedz
  • Asia
    23 sierpnia 2022 o godzinie 18:27

    Upiekłam, wyszło ładne, smaczne, przypieczone, dziękuję za przepis, będę próbowała kolejne, pozdrawiam, Asia

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      23 sierpnia 2022 o godzinie 19:19

      Bardzo się cieszę! Na zdrówko 🙂

      Odpowiedz

Zostaw komentarz