Proste i błyskawiczne keto ciasto jogurtowe z dodatkiem malin. Jest mięciutkie, puszyste i wilgotne, a do tego bardzo smaczne – niesamowicie szybko znika z talerzy. 🙂
Ciacho najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu, gdy jest jeszcze ciepłe. Co nie zmienia faktu, że kolejnym plusem ciasta jest to, że długo utrzymuje świeżość. Po ostudzeniu najlepiej przechowywać je w lodówce, o ile nie zjecie całego zanim ostygnie. 🙂
SKŁADNIKI
- 50 g masła
- 3 jajka (M)
- 100 g mąki kokosowej
- 200 g jogurtu naturalnego
- 50-100 g erytrytolu (to zależy od indywidualnej tolerancji słodkiego smaku)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 g malin
PRZYGOTOWANIE – keto ciasto jogurtowe
Formę sylikonową, metalową blachę lub tortownicę natłuszczamy delikatnie odrobiną masła. Ja użyłam tortownicy o średnicy 21 cm, ale może być mniejsza, np. 16 cm – ciasto będzie pulchniejsze.
Pozostałą ilość masła rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestygnięcia.
Nagrzewamy piekarnik do 180°C (grzanie góra-dół).
Do miski wbijamy jajka i miksujemy. Następnie dodajemy masło, ponownie miksujemy i stopniowo dodajemy pozostałe składniki (oprócz owoców), zaczynając od jogurtu i cały czas miksując na małych obrotach. Jeśli masa stanie się zbyt zbita, dodajemy 1-2 łyżki wody i mieszamy całość.
Powstałą masę przekładamy na blachę i posypujemy malinami wgniatając je delikatnie w ciasto.
Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy 40-45 minut.
Smacznego!
Wartość odżywcza całości: 1069 kcal, 48 g białka, 73 g tłuszczu, 45 g węglowodanów przyswajalnych, 20 g błonnika
Wartość odżywcza porcji (1/5 ciasta): 356 kcal, 10 g białka, 15 g tłuszczu, 9 g węglowodanów przyswajalnych, 4 g błonnika
Keto ciasto jogurtowe – zamienniki
- Do ciasta możecie wykorzystać dowolne owoce jagodowe. Świetnie nadają się jagody oraz jeżyny
- Zamiast jogurtu naturalnego możecie użyć jogurtu typu greckiego, który ma odrobinę mniej węglowodanów
Sprawdź koniecznie pozostałe przepisy na keto ciasto.
31 komentarzy
Mik
13 października 2024 o godzinie 11:40Dzień dobry a gdyby dodać pół na pół błonnik bambusowy?
jadietetyk
14 października 2024 o godzinie 10:03Dzień dobry, myślę, że to świetny pomysł 🙂
Eunika
30 maja 2024 o godzinie 09:59Jeśli blaszkę będę miała większą, sr 26cm to się nie uda? Ciasto będzie bardzo zbite?
jadietetyk
30 maja 2024 o godzinie 11:44Pewnie się uda, ale będzie niskim plackiem 🙂 Może warto zwiększyć ilość składników, np. x1.5
Dortoa
11 maja 2024 o godzinie 15:53Ciasto przed pieczeniem w Konsystencji nie jest jak klasyczne ucierane? Tylko bardziej zbite? Czy powinno się wylać na blachę?
jadietetyk
15 maja 2024 o godzinie 19:30Ciasto powinno być gęste. Mąką kokosowa wchłania dużo wody, dlatego konsystencja jest zbita.
Damian
21 kwietnia 2024 o godzinie 20:09Super ciasto ale gdziebje trzymac, czy moze stac poza lodowka?
jadietetyk
22 kwietnia 2024 o godzinie 09:18Zdecydowanie lepiej w lodówce.
Ilona
29 marca 2024 o godzinie 12:13Super przepis ja wyłożyłam to ciasto do blachy na mufiny wyszły super małe ciasta owocowe idealne by zabrać do pracy 🙂
jadietetyk
1 kwietnia 2024 o godzinie 17:45Świetny pomysł 🙂
Monik
31 października 2023 o godzinie 16:15czy ciasto powinno zwiększyć objętość podczas pieczenia?
jadietetyk
6 listopada 2023 o godzinie 15:26Tak, ale odrobinę 🙂
Monik
31 października 2023 o godzinie 16:14czy ciasto powinno urosnąć?
Magdalena
16 września 2023 o godzinie 18:24Piecze się z borówkami ?
jadietetyk
17 września 2023 o godzinie 11:05Smacznego! 🙂
Sylwia R.
30 maja 2023 o godzinie 15:59Czy zamiast Erytrytolu może być Ksylitol? Jeśli tak to czy w takiej samej ilości?
Czy można zrobić podwójna porcję czy lepiej nie?
jadietetyk
7 czerwca 2023 o godzinie 15:27Tak, można w takiej samej ilości. Co do podwójnej porcji, to zależy jakiej wielkości masz blachę/tortownicę. Może to wymagać dłuższego pieczenia.
Dominika
21 kwietnia 2023 o godzinie 16:31Czy mąkę kokosowa mogę zastąpić migdałowa?
jadietetyk
24 kwietnia 2023 o godzinie 11:16Tak, ale ciasto może mieć trochę inną konsystencję.
Ania
15 kwietnia 2023 o godzinie 15:41Czy zamiast mąki kokosowej można dodać pszenną?
jadietetyk
16 kwietnia 2023 o godzinie 11:51Tak, ale nie będzie to ciasto niskowęglowodanowe.
Aga
30 września 2022 o godzinie 12:16Witam
czy zamiast jogurtu można dodać śmietany?
mam 18% i 36%?
lub je zmieszać 50/50?
Pozdrawiam
jadietetyk
1 października 2022 o godzinie 14:10Śmietany mają zdecydowanie więcej tłuszczu, dlatego konsystencja ciasta może być inna.
anna
19 września 2022 o godzinie 11:17a zamiast jogurtu naturalnego może być skyr?
jadietetyk
19 września 2022 o godzinie 12:01Oczywiście 🙂
Dorota
17 września 2022 o godzinie 14:27Czy ciasto wyjdzie, jeśli zamienię jogurt na mleko kokosowe (tę gęstą część)?
jadietetyk
18 września 2022 o godzinie 09:14Niestety nie próbowałam, ale w sumie czemu nie – konsystencja ciasta może być podobna.
Ada
10 września 2022 o godzinie 10:53Jak zwiększyc proporcje dla 26cm blaszki?
Cocojumbo
3 września 2022 o godzinie 16:40Sztos !!!!
Asia
23 sierpnia 2022 o godzinie 18:27Upiekłam, wyszło ładne, smaczne, przypieczone, dziękuję za przepis, będę próbowała kolejne, pozdrawiam, Asia
jadietetyk
23 sierpnia 2022 o godzinie 19:19Bardzo się cieszę! Na zdrówko 🙂