Dawno nie wrzucałam żadnego ciacha, dlatego mam dla Was przepis na keto ciasto czekoladowo-miętowe. Ciasto w smaku przypomina klasycznego murzynka i jest równie proste i szybkie w wykonaniu. Idealne dla początkujących.
Listki mięty są oczywiście opcjonalne, ale jak ktoś z Was, tak jak ja, kocha połączenie czekolady i mięty, to pokocha również to ciasto 🙂
SKŁADNIKI
- 3 średnie jajka
- 150 g mąki migdałowej/zmielonych migdałów
- 2 łyżki kakao, 20 g
- 100 g erytrytolu + ksylitol w pudrze do posypania ciasta (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 g
- kilka listków świeżej mięty
Do wykonania ciasta użyłam małej tortownicy o średnicy 16 cm.
PRZYGOTOWANIE – keto ciasto czekoladowo-miętowe
Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni (funkcja góra-dół).
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
Listki świeżej mięty drobno siekamy.
Jajka miksujemy z erytrytolem na jednolitą masę (nie musimy oddzielać żółtek od białek). Dodajemy mąkę migdałową, proszek do pieczenia, miętę i kakao. Delikatnie miksujemy do połączenia się składników.
Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 35 minut. Wyjmujemy, studzimy i oprószamy erytrytolem lub ksylitolem w pudrze. Gotowe!
Sprawdź pozostałe przepisy na keto ciasto.
Ważne uwagi dotycząca przygotowania ciasta
- Ciasto przed przełożeniem do formy powinno mieć konsystencję kaszki – nie jest ani lejące, ani suche
- Podczas pieczenia nie robimy testu suchego patyczka, ponieważ to wilgotne ciasto i patyczek zawsze będzie mokry – mąka migdałowa jest nieco bardziej wilgotna niż mąka pszenna i nie ma takich samych właściwości wiążących
- Po upieczeniu zostawiamy ciasto do całkowitego wystygnięcia. Krojenie gorącego ciasta spowoduje, że ciasto rozleje się w formie
- Po upieczeniu ciasto jest wilgotne i takie powinno być – nie jest to zakalec 🙂
- Przed upieczeniem ciasta, zachęcam do obejrzenia filmu na moim IG
Wartość odżywcza (całe ciasto): 1329 kcal, 62 g białka, 105 g tłuszczu, 23 g węglowodanów przyswajalnych, 22 g błonnika
23 komentarze
Ania
11 stycznia 2024 o godzinie 20:03Ja dałam po połowie maki migdałowej i kokosowej ( zmielone migdały i kokos), pozostałe składniki bez zmian, piekłam 5 min 180st i 35 min 150st, wyszło super.
Karolina
21 października 2023 o godzinie 14:40Pycha!
Sylwester
6 października 2023 o godzinie 21:26Zakalec po 35min.. nie polecam
jadietetyk
12 października 2023 o godzinie 08:39Ale to ciasto ma być wilgotne w środku 🙂 To migdały, a nie mąka pszenna, która ma inne właściwości wiążące.
Paulina
12 września 2023 o godzinie 22:52Ciasto upiekłam dzisiaj i wyszło przepyszne. Wilgotne i mocno czekoladowe 🙂
Agnieszka
11 września 2023 o godzinie 10:27Czy można zrobić na mące kokosowej? 🙂
jadietetyk
14 września 2023 o godzinie 11:41Niestety nie, to ciasto to klasyczne ciasto migdałowe.
Ania
19 sierpnia 2023 o godzinie 16:11Wyszlo ciasto suche, do przesypania do formy a nie przelania. Co jest nie tak?
jadietetyk
20 sierpnia 2023 o godzinie 16:56A dodałaś jajka? 🙂
Patrycja
3 listopada 2022 o godzinie 17:00Czwarty przepis z tego bloga, który zrealizowałam. Ciasto wyszło pyszne, urosło idealnie. Ja pozwoliłam sobie jeszcze na czekoladową polewę.
jadietetyk
3 listopada 2022 o godzinie 18:04Bardzo się cieszę! Z polewą pewnie wyszło niesamowicie 🙂
Alicja Żebrowska
3 października 2022 o godzinie 14:24Mam pytanie odnośnie mąki czy mogę dodać mąkę kokosową zamiast migdałowej?
Alicja
3 października 2022 o godzinie 14:30Nie było pytania już doczytałam poniżej.
Za to zadam pytanie o mąkę łubinową,czy próbowała pani coś z niej piec?
jadietetyk
4 października 2022 o godzinie 10:52Jeszcze nie miałam okazji. Ale muszę spróbować 🙂
Sylwia
21 sierpnia 2022 o godzinie 13:39Mam pytanie o konsystencję ciasta – po 35 minutach pieczenia była bardzo luźna, prawie płynna. Czy po wystygnięciu ciasto powinno się ustabilizować? A może trzeba je piec tak, jak tradycyjne ciasto „do suchego patyczka”? Tyle, że wtedy to trwa godzinę a nie 35 minut.
jadietetyk
21 sierpnia 2022 o godzinie 15:03Ja piekę zawsze 35 minut i kroję po ostudzeniu. Konsystencja jest wilgotna, ale nie płynna – dokładnie jak na zdjęciu. Patyczek z racji tego raczej nie będzie suchy.
Marzena
3 lipca 2023 o godzinie 22:27U mnie również po godzinie pieczenia ciasto jest nadal mokre (patyczek mokry), także niewypał.
jadietetyk
4 lipca 2023 o godzinie 08:08Patyczek nie będzie suchy, ponieważ to mąka migdałowa. Testy z patyczkiem sprawdzają się dla klasycznych ciast.
Konsystencja ciasta w dużej mierze zależy od jakości mąki migdałowej.
Monia
1 czerwca 2022 o godzinie 09:12Dzisiaj zrobiłam – niestety się nie udało. Nie urosło, został plackiem. Szkoda.
jadietetyk
1 czerwca 2022 o godzinie 09:38Przykro mi. A może użyłaś zbyt dużej tortownicy? Zawsze robię małe porcję ciasta, o czym napisałam w przepisie – użyłam tortownicy o średnicy 16 cm.
Beata
6 września 2021 o godzinie 09:55Może zastąpić mąkę migdałową kokosową? 😉 A przy okazji, czy to prawda, że w mące migdałowej, jakoś specjalnie przygotowanej, może odtłuszczonej na przykład, te procesy nie zachodzą?
jadietetyk
6 września 2021 o godzinie 10:03Niestety, ale do tego ciasta mąką kokosowa zupełnie się nie nadaje – proporcje musiałby być całkiem inne, ale znalazłam taki ciekawy przepis – https://slodkiezycie.com/czekoladowe-ciasto-maki-kokosowej/
Co do mąki migdałowej – tak, otłuszczona, myślę, że będzie bezpieczna, ale ma całkiem innego makro (przynajmniej ja taką widziałam).
Keto ciasto czekoladowo-miętowe – Vege przepis
11 sierpnia 2021 o godzinie 18:34[…] Keto ciasto czekoladowo-miętowe pochodzi z serwisu jadietetyk.pl | Blog […]