Menu
Desery / Przepisy

Keto ciasto czekoladowo-miętowe

Keto ciasto czekoladowo-miętowe dieta ketogeniczna jadietetyk blog deser przepisy

Dawno nie wrzucałam żadnego ciacha, dlatego mam dla Was przepis na keto ciasto czekoladowo-miętowe. Ciasto w smaku przypomina klasycznego murzynka i jest równie proste i szybkie w wykonaniu. Idealne dla początkujących.

Listki mięty są oczywiście opcjonalne, ale jak ktoś z Was, tak jak ja, kocha połączenie czekolady i mięty, to pokocha również to ciasto 🙂

SKŁADNIKI

  • 3 średnie jajka
  • 150 g mąki migdałowej/zmielonych migdałów
  • 2 łyżki kakao, 20 g
  • 100 g erytrytolu + ksylitol w pudrze do posypania ciasta (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 g
  • kilka listków świeżej mięty

Do wykonania ciasta użyłam małej tortownicy o średnicy 16 cm, ale sprawdzi się również 21 cm.

PRZYGOTOWANIE – keto ciasto czekoladowo-miętowe

Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni (funkcja góra-dół).

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.

Listki świeżej mięty drobno siekamy.

Jajka miksujemy z erytrytolem na jednolitą masę (nie musimy oddzielać żółtek od białek). Dodajemy mąkę migdałową, proszek do pieczenia, miętę i kakao. Delikatnie miksujemy do połączenia się składników.

Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 35 minut. Wyjmujemy, studzimy i oprószamy erytrytolem lub ksylitolem w pudrze. Gotowe!

Sprawdź pozostałe przepisy na keto ciasto.

Ważna uwaga dotycząca ciasta

W przepisie znajduje się mąka migdałowa. Wiele razy wspominałam, że migdały, tak jak każde inne orzechy, pestki czy nasiona (z wyjątkiem kokosa) to źródło bardzo wrażliwych kwasów tłuszczowych, których nie należy poddawać długotrwałej obróbce termicznej. Dlatego keto-posiłki na bazie orzechów poddawanych obróbce termicznej, potraktuj jak cheat meal. Nie są to potrawy, które powinny się znaleźć w codziennym jadłospisie.

Wartość odżywcza (całe ciasto): 1329 kcal, 62 g białka, 105 g tłuszczu, 23 g węglowodanów przyswajalnych, 22 g błonnika

3 komentarze

  • Beata
    6 września 2021 o godzinie 09:55

    Może zastąpić mąkę migdałową kokosową? 😉 A przy okazji, czy to prawda, że w mące migdałowej, jakoś specjalnie przygotowanej, może odtłuszczonej na przykład, te procesy nie zachodzą?

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      6 września 2021 o godzinie 10:03

      Niestety, ale do tego ciasta mąką kokosowa zupełnie się nie nadaje – proporcje musiałby być całkiem inne, ale znalazłam taki ciekawy przepis – https://slodkiezycie.com/czekoladowe-ciasto-maki-kokosowej/

      Co do mąki migdałowej – tak, otłuszczona, myślę, że będzie bezpieczna, ale ma całkiem innego makro (przynajmniej ja taką widziałam).

      Odpowiedz
  • Keto ciasto czekoladowo-miętowe – Vege przepis
    11 sierpnia 2021 o godzinie 18:34

    […] Keto ciasto czekoladowo-miętowe pochodzi z serwisu jadietetyk.pl | Blog […]

    Odpowiedz

Zostaw komentarz