Dawno nie wrzucałam żadnego ciacha, dlatego mam dla Was przepis na keto ciasto czekoladowo-miętowe. Ciasto w smaku przypomina klasycznego murzynka i jest równie proste i szybkie w wykonaniu. Idealne dla początkujących.
Listki mięty są oczywiście opcjonalne, ale jak ktoś z Was, tak jak ja, kocha połączenie czekolady i mięty, to pokocha również to ciasto 🙂
SKŁADNIKI
- 3 średnie jajka
- 150 g mąki migdałowej/zmielonych migdałów
- 2 łyżki kakao, 20 g
- 100 g erytrytolu + ksylitol w pudrze do posypania ciasta (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 g
- kilka listków świeżej mięty
Do wykonania ciasta użyłam małej tortownicy o średnicy 16 cm, ale sprawdzi się również 21 cm.
PRZYGOTOWANIE – keto ciasto czekoladowo-miętowe
Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni (funkcja góra-dół).
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
Listki świeżej mięty drobno siekamy.
Jajka miksujemy z erytrytolem na jednolitą masę (nie musimy oddzielać żółtek od białek). Dodajemy mąkę migdałową, proszek do pieczenia, miętę i kakao. Delikatnie miksujemy do połączenia się składników.
Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 35 minut. Wyjmujemy, studzimy i oprószamy erytrytolem lub ksylitolem w pudrze. Gotowe!
Sprawdź pozostałe przepisy na keto ciasto.
Ważna uwaga dotycząca ciasta
W przepisie znajduje się mąka migdałowa. Wiele razy wspominałam, że migdały, tak jak każde inne orzechy, pestki czy nasiona (z wyjątkiem kokosa) to źródło bardzo wrażliwych kwasów tłuszczowych, których nie należy poddawać długotrwałej obróbce termicznej. Dlatego keto-posiłki na bazie orzechów poddawanych obróbce termicznej, potraktuj jak cheat meal. Nie są to potrawy, które powinny się znaleźć w codziennym jadłospisie.
Wartość odżywcza (całe ciasto): 1329 kcal, 62 g białka, 105 g tłuszczu, 23 g węglowodanów przyswajalnych, 22 g błonnika
12 komentarzy
Patrycja
3 listopada 2022 o godzinie 17:00Czwarty przepis z tego bloga, który zrealizowałam. Ciasto wyszło pyszne, urosło idealnie. Ja pozwoliłam sobie jeszcze na czekoladową polewę.
jadietetyk
3 listopada 2022 o godzinie 18:04Bardzo się cieszę! Z polewą pewnie wyszło niesamowicie 🙂
Alicja Żebrowska
3 października 2022 o godzinie 14:24Mam pytanie odnośnie mąki czy mogę dodać mąkę kokosową zamiast migdałowej?
Alicja
3 października 2022 o godzinie 14:30Nie było pytania już doczytałam poniżej.
Za to zadam pytanie o mąkę łubinową,czy próbowała pani coś z niej piec?
jadietetyk
4 października 2022 o godzinie 10:52Jeszcze nie miałam okazji. Ale muszę spróbować 🙂
Sylwia
21 sierpnia 2022 o godzinie 13:39Mam pytanie o konsystencję ciasta – po 35 minutach pieczenia była bardzo luźna, prawie płynna. Czy po wystygnięciu ciasto powinno się ustabilizować? A może trzeba je piec tak, jak tradycyjne ciasto „do suchego patyczka”? Tyle, że wtedy to trwa godzinę a nie 35 minut.
jadietetyk
21 sierpnia 2022 o godzinie 15:03Ja piekę zawsze 35 minut i kroję po ostudzeniu. Konsystencja jest wilgotna, ale nie płynna – dokładnie jak na zdjęciu. Patyczek z racji tego raczej nie będzie suchy.
Monia
1 czerwca 2022 o godzinie 09:12Dzisiaj zrobiłam – niestety się nie udało. Nie urosło, został plackiem. Szkoda.
jadietetyk
1 czerwca 2022 o godzinie 09:38Przykro mi. A może użyłaś zbyt dużej tortownicy? Zawsze robię małe porcję ciasta, o czym napisałam w przepisie – użyłam tortownicy o średnicy 16 cm.
Beata
6 września 2021 o godzinie 09:55Może zastąpić mąkę migdałową kokosową? 😉 A przy okazji, czy to prawda, że w mące migdałowej, jakoś specjalnie przygotowanej, może odtłuszczonej na przykład, te procesy nie zachodzą?
jadietetyk
6 września 2021 o godzinie 10:03Niestety, ale do tego ciasta mąką kokosowa zupełnie się nie nadaje – proporcje musiałby być całkiem inne, ale znalazłam taki ciekawy przepis – https://slodkiezycie.com/czekoladowe-ciasto-maki-kokosowej/
Co do mąki migdałowej – tak, otłuszczona, myślę, że będzie bezpieczna, ale ma całkiem innego makro (przynajmniej ja taką widziałam).
Keto ciasto czekoladowo-miętowe – Vege przepis
11 sierpnia 2021 o godzinie 18:34[…] Keto ciasto czekoladowo-miętowe pochodzi z serwisu jadietetyk.pl | Blog […]