Menu
Desery / Przepisy

Keto ciasto czekoladowo-miętowe

Keto ciasto czekoladowo-miętowe dieta ketogeniczna jadietetyk blog deser przepisy

Dawno nie wrzucałam żadnego ciacha, dlatego mam dla Was przepis na keto ciasto czekoladowo-miętowe. Ciasto w smaku przypomina klasycznego murzynka i jest równie proste i szybkie w wykonaniu. Idealne dla początkujących.

Listki mięty są oczywiście opcjonalne, ale jak ktoś z Was, tak jak ja, kocha połączenie czekolady i mięty, to pokocha również to ciasto 🙂

SKŁADNIKI

  • 3 średnie jajka
  • 150 g mąki migdałowej/zmielonych migdałów
  • 2 łyżki kakao, 20 g
  • 100 g erytrytolu + ksylitol w pudrze do posypania ciasta (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 g
  • kilka listków świeżej mięty

Do wykonania ciasta użyłam małej tortownicy o średnicy 16 cm.

PRZYGOTOWANIE – keto ciasto czekoladowo-miętowe

Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni (funkcja góra-dół).

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.

Listki świeżej mięty drobno siekamy.

Jajka miksujemy z erytrytolem na jednolitą masę (nie musimy oddzielać żółtek od białek). Dodajemy mąkę migdałową, proszek do pieczenia, miętę i kakao. Delikatnie miksujemy do połączenia się składników.

Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 35 minut. Wyjmujemy, studzimy i oprószamy erytrytolem lub ksylitolem w pudrze. Gotowe!

Sprawdź pozostałe przepisy na keto ciasto.

Ważne uwagi dotycząca przygotowania ciasta

  • Ciasto przed przełożeniem do formy powinno mieć konsystencję kaszki – nie jest ani lejące, ani suche
  • Podczas pieczenia nie robimy testu suchego patyczka, ponieważ to wilgotne ciasto i patyczek zawsze będzie mokry – mąka migdałowa jest nieco bardziej wilgotna niż mąka pszenna i nie ma takich samych właściwości wiążących
  • Po upieczeniu zostawiamy ciasto do całkowitego wystygnięcia. Krojenie gorącego ciasta spowoduje, że ciasto rozleje się w formie
  • Po upieczeniu ciasto jest wilgotne i takie powinno być – nie jest to zakalec 🙂
  • Przed upieczeniem ciasta, zachęcam do obejrzenia filmu na moim IG

Wartość odżywcza (całe ciasto): 1329 kcal, 62 g białka, 105 g tłuszczu, 23 g węglowodanów przyswajalnych, 22 g błonnika

23 komentarze

  • Ania
    11 stycznia 2024 o godzinie 20:03

    Ja dałam po połowie maki migdałowej i kokosowej ( zmielone migdały i kokos), pozostałe składniki bez zmian, piekłam 5 min 180st i 35 min 150st, wyszło super.

    Odpowiedz
  • Karolina
    21 października 2023 o godzinie 14:40

    Pycha!

    Odpowiedz
  • Sylwester
    6 października 2023 o godzinie 21:26

    Zakalec po 35min.. nie polecam

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      12 października 2023 o godzinie 08:39

      Ale to ciasto ma być wilgotne w środku 🙂 To migdały, a nie mąka pszenna, która ma inne właściwości wiążące.

      Odpowiedz
  • Paulina
    12 września 2023 o godzinie 22:52

    Ciasto upiekłam dzisiaj i wyszło przepyszne. Wilgotne i mocno czekoladowe 🙂

    Odpowiedz
  • Agnieszka
    11 września 2023 o godzinie 10:27

    Czy można zrobić na mące kokosowej? 🙂

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      14 września 2023 o godzinie 11:41

      Niestety nie, to ciasto to klasyczne ciasto migdałowe.

      Odpowiedz
  • Ania
    19 sierpnia 2023 o godzinie 16:11

    Wyszlo ciasto suche, do przesypania do formy a nie przelania. Co jest nie tak?

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      20 sierpnia 2023 o godzinie 16:56

      A dodałaś jajka? 🙂

      Odpowiedz
  • Patrycja
    3 listopada 2022 o godzinie 17:00

    Czwarty przepis z tego bloga, który zrealizowałam. Ciasto wyszło pyszne, urosło idealnie. Ja pozwoliłam sobie jeszcze na czekoladową polewę.

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      3 listopada 2022 o godzinie 18:04

      Bardzo się cieszę! Z polewą pewnie wyszło niesamowicie 🙂

      Odpowiedz
  • Alicja Żebrowska
    3 października 2022 o godzinie 14:24

    Mam pytanie odnośnie mąki czy mogę dodać mąkę kokosową zamiast migdałowej?

    Odpowiedz
    • Alicja
      3 października 2022 o godzinie 14:30

      Nie było pytania już doczytałam poniżej.
      Za to zadam pytanie o mąkę łubinową,czy próbowała pani coś z niej piec?

      Odpowiedz
      • jadietetyk
        4 października 2022 o godzinie 10:52

        Jeszcze nie miałam okazji. Ale muszę spróbować 🙂

        Odpowiedz
  • Sylwia
    21 sierpnia 2022 o godzinie 13:39

    Mam pytanie o konsystencję ciasta – po 35 minutach pieczenia była bardzo luźna, prawie płynna. Czy po wystygnięciu ciasto powinno się ustabilizować? A może trzeba je piec tak, jak tradycyjne ciasto „do suchego patyczka”? Tyle, że wtedy to trwa godzinę a nie 35 minut.

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      21 sierpnia 2022 o godzinie 15:03

      Ja piekę zawsze 35 minut i kroję po ostudzeniu. Konsystencja jest wilgotna, ale nie płynna – dokładnie jak na zdjęciu. Patyczek z racji tego raczej nie będzie suchy.

      Odpowiedz
    • Marzena
      3 lipca 2023 o godzinie 22:27

      U mnie również po godzinie pieczenia ciasto jest nadal mokre (patyczek mokry), także niewypał.

      Odpowiedz
      • jadietetyk
        4 lipca 2023 o godzinie 08:08

        Patyczek nie będzie suchy, ponieważ to mąka migdałowa. Testy z patyczkiem sprawdzają się dla klasycznych ciast.

        Konsystencja ciasta w dużej mierze zależy od jakości mąki migdałowej.

        Odpowiedz
  • Monia
    1 czerwca 2022 o godzinie 09:12

    Dzisiaj zrobiłam – niestety się nie udało. Nie urosło, został plackiem. Szkoda.

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      1 czerwca 2022 o godzinie 09:38

      Przykro mi. A może użyłaś zbyt dużej tortownicy? Zawsze robię małe porcję ciasta, o czym napisałam w przepisie – użyłam tortownicy o średnicy 16 cm.

      Odpowiedz
  • Beata
    6 września 2021 o godzinie 09:55

    Może zastąpić mąkę migdałową kokosową? 😉 A przy okazji, czy to prawda, że w mące migdałowej, jakoś specjalnie przygotowanej, może odtłuszczonej na przykład, te procesy nie zachodzą?

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      6 września 2021 o godzinie 10:03

      Niestety, ale do tego ciasta mąką kokosowa zupełnie się nie nadaje – proporcje musiałby być całkiem inne, ale znalazłam taki ciekawy przepis – https://slodkiezycie.com/czekoladowe-ciasto-maki-kokosowej/

      Co do mąki migdałowej – tak, otłuszczona, myślę, że będzie bezpieczna, ale ma całkiem innego makro (przynajmniej ja taką widziałam).

      Odpowiedz
  • Keto ciasto czekoladowo-miętowe – Vege przepis
    11 sierpnia 2021 o godzinie 18:34

    […] Keto ciasto czekoladowo-miętowe pochodzi z serwisu jadietetyk.pl | Blog […]

    Odpowiedz

Zostaw komentarz