Mam dla Was przepis idealny – keto bułeczki ze śliwkami. Wysokobłonnikowe, niskowęglowodanowe i niskokaloryczne – 1 bułeczka to tylko 143 kcal, dlatego z czystym sumieniem można zajadać się tymi pysznościami na diecie redukcyjnej 🙂
Bułeczki są mięciutkie i delikatne, a w połączeniu ze śliwkami tworzą cudownie aromatyczną kompozycję smakową. Spróbujcie sami! Bułeczki przygotujecie dosłownie w kilka minut, resztę zrobi za Was piekarnik 🙂
SKŁADNIKI/ 2 bułeczki
- 20 g łupin babki jajowatej
- 100 g twarogu chudego
- 1 jajko (M)
- 1 łyżeczka miękkiego masła, 5 g
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 3 g
- 1 łyżka erytrytolu lub ksylitolu
- 4 śliwki węgierki, 60 g
PRZYGOTOWANIE – keto bułeczki ze śliwkami
Nagrzewamy piekarnik do 170°C (termoobieg).
Wszystkie składniki oprócz śliwek łączymy w jednym naczyniu i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na kilka minut.
W międzyczasie śliwki pozbawiamy pestek i kroimy w drobną kostkę.
Z ciasta formujemy 2 płaskie bułeczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Najlepiej to zrobić mając mokre dłonie, wówczas ciasto nie będzie się kleić.
Na środku bułeczek robimy wgłębienie, w którym układamy pokrojone śliwki.
Bułeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150°C i pieczemy jeszcze przez 12 minut.
Gotowe bułeczki możemy posypać odrobiną cynamonu lub startą czekoladą.
Smacznego!
Wartość odżywcza 1 sztuki: 143 kcal, 14 g białka, 5 g tłuszczu, 6 g węglowodanów przyswajalnych, 9 g błonnika
Zachęcam również do spróbowania keto bułeczek z jabłkami 🙂
Brak komentarzy