Menu
Kolacje / Przepisy / Śniadania

Jajka zapiekane w kokilkach (keto, lchf)

jaja zapiekane w kokilkach (keto, lchf) jadietetyk

Jajka zapiekane w kokilkach z dodatkiem szynki parmeńskiej, sera pleśniowego, pomidorów i suszonych ziół, czyli idealna kompozycja śniadaniowa – aromatyczna, rozgrzewająca i bardzo sycąca. Całość nie zajmie Wam zbyt dużo czasu – wystarczy kilka minut, żeby pokroić składniki i włożyć kokilki do piekarnika 🙂

SKŁADNIKI/2 kokilki

  • 4 jajka
  • 4 plastry szynki parmeńskiej, 60 g
  • ½ sera camembert, 60 g
  • 6 pomidorków koktajlowych, 90 g
  • 1 łyżka oliwy, 10 g
  • świeżo zmielony pieprz, suszone oregano, suszony rozmaryn

PRZYGOTOWANIE – jajka zapiekane w kokilkach

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C.

Dno każdej z kokilek skrapiamy oliwą, a boki wykładamy szynką parmeńską (na każdą z kokilek po dwa plastry szynki).

Pomidorki koktajlowe kroimy w plastry, a ser w kostkę. Połowę zarówno sera, jak i pomidorków rozkładamy na dno kokilek. Następnie do każdego naczynka wbijamy po dwa jajka, a na wierzchu rozkładamy pozostałą ilość pomidorków i sera. Posypujemy całość szczyptą suszonego oregano, rozmarynu i świeżo zmielonego pieprzu.

Kokilki wkładamy do piekarnika i zapiekamy do momentu ścięcia się białka (około 12-15 minut). Jeżeli chcemy uzyskać efekt lejącego się żółtka, możemy początkowo do kokilek wbić same białka, a żółtko dodać dopiero 2-3 minuty przed końcem pieczenia.

Wartość odżywcza 1 kokilki: 352 kcal, 27 g białka, 26 g tłuszczu, 2 g węglowodanów przyswajanych, 1 g błonnika

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz