Jajka zapiekane w kokilkach z dodatkiem szynki parmeńskiej, sera pleśniowego, pomidorów i suszonych ziół, czyli idealna kompozycja śniadaniowa – aromatyczna, rozgrzewająca i bardzo sycąca. Całość nie zajmie Wam zbyt dużo czasu – wystarczy kilka minut, żeby pokroić składniki i włożyć kokilki do piekarnika 🙂
SKŁADNIKI/2 kokilki
- 4 jajka
- 4 plastry szynki parmeńskiej, 60 g
- ½ sera camembert, 60 g
- 6 pomidorków koktajlowych, 90 g
- 1 łyżka oliwy, 10 g
- świeżo zmielony pieprz, suszone oregano, suszony rozmaryn
PRZYGOTOWANIE – jajka zapiekane w kokilkach
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C.
Dno każdej z kokilek skrapiamy oliwą, a boki wykładamy szynką parmeńską (na każdą z kokilek po dwa plastry szynki).
Pomidorki koktajlowe kroimy w plastry, a ser w kostkę. Połowę zarówno sera, jak i pomidorków rozkładamy na dno kokilek. Następnie do każdego naczynka wbijamy po dwa jajka, a na wierzchu rozkładamy pozostałą ilość pomidorków i sera. Posypujemy całość szczyptą suszonego oregano, rozmarynu i świeżo zmielonego pieprzu.
Kokilki wkładamy do piekarnika i zapiekamy do momentu ścięcia się białka (około 12-15 minut). Jeżeli chcemy uzyskać efekt lejącego się żółtka, możemy początkowo do kokilek wbić same białka, a żółtko dodać dopiero 2-3 minuty przed końcem pieczenia.
Wartość odżywcza 1 kokilki: 352 kcal, 27 g białka, 26 g tłuszczu, 2 g węglowodanów przyswajanych, 1 g błonnika
Brak komentarzy