Dostosuj preferencje dotyczące zgód

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci nawigację po stronie oraz umożliwić korzystanie z jej funkcji. Szczegółowe informacje o plikach cookies znajdziesz w opisach każdej kategorii zgody poniżej.

Pliki cookies sklasyfikowane jako „Niezbędne” są przechowywane w Twojej przeglądarce, ponieważ są kluczowe dla podstawowych funkcjonalności strony.... 

Zawsze aktywny

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

Brak plików cookie do wyświetlenia

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

Brak plików cookie do wyświetlenia

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

Brak plików cookie do wyświetlenia

Performance cookies are used to understand and analyse the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

Brak plików cookie do wyświetlenia

Advertisement cookies are used to provide visitors with customised advertisements based on the pages you visited previously and to analyse the effectiveness of the ad campaigns.

Brak plików cookie do wyświetlenia

Menu
Kolacje / Przepisy / Śniadania

Jajka zapiekane w kokilkach (keto, lchf)

jaja zapiekane w kokilkach (keto, lchf) jadietetyk

Jajka zapiekane w kokilkach z dodatkiem szynki parmeńskiej, sera pleśniowego, pomidorów i suszonych ziół, czyli idealna kompozycja śniadaniowa – aromatyczna, rozgrzewająca i bardzo sycąca. Całość nie zajmie Wam zbyt dużo czasu – wystarczy kilka minut, żeby pokroić składniki i włożyć kokilki do piekarnika 🙂

SKŁADNIKI/2 kokilki

  • 4 jajka
  • 4 plastry szynki parmeńskiej, 60 g
  • ½ sera camembert, 60 g
  • 6 pomidorków koktajlowych, 90 g
  • 1 łyżka oliwy, 10 g
  • świeżo zmielony pieprz, suszone oregano, suszony rozmaryn

PRZYGOTOWANIE – jajka zapiekane w kokilkach

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C.

Dno każdej z kokilek skrapiamy oliwą, a boki wykładamy szynką parmeńską (na każdą z kokilek po dwa plastry szynki).

Pomidorki koktajlowe kroimy w plastry, a ser w kostkę. Połowę zarówno sera, jak i pomidorków rozkładamy na dno kokilek. Następnie do każdego naczynka wbijamy po dwa jajka, a na wierzchu rozkładamy pozostałą ilość pomidorków i sera. Posypujemy całość szczyptą suszonego oregano, rozmarynu i świeżo zmielonego pieprzu.

Kokilki wkładamy do piekarnika i zapiekamy do momentu ścięcia się białka (około 12-15 minut). Jeżeli chcemy uzyskać efekt lejącego się żółtka, możemy początkowo do kokilek wbić same białka, a żółtko dodać dopiero 2-3 minuty przed końcem pieczenia.

Wartość odżywcza 1 kokilki: 352 kcal, 27 g białka, 26 g tłuszczu, 2 g węglowodanów przyswajanych, 1 g błonnika

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz

    0