Keto indyk w boczku w sosie z gorgonzoli to bardzo sycące danie, idealne dla fanów serów pleśniowych.
U mnie zawsze w towarzystwie zielonych sałat, pomidorków koktajlowych i oliwy z oliwek.
SKŁADNIKI/ 5 porcji
– 500 g piersi z indyka
– 80 g boczku wędzonego w plastrach
– 100 g sera gorgonzola
– 200 g śmietanki 30 %
– 10 g masła klarowanego
– świeżo zmielony pieprz, chilli w proszku
– kilka listków bazylii
PRZYGOTOWANIE – keto indyk w boczku
Mięso kroimy na cienkie filety i rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i chilli (opcjonalnie).
Na desce do krojenia lub większym talerzu rozkładamy plaster boczku, na który nakładamy filet. Zwijamy całość w roladkę.
Roladki przekładamy do naczynia żaroodpornego natłuszczonego 10 gramami masła i pieczemy 20-30 minut pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg).
W międzyczasie kroimy ser gorgonzola w drobną kostkę.
Śmietankę wlewamy do garnka, dodajemy pokrojony ser i zagotowujemy. Całość dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się sera.
Do gorącego sosu przekładamy upieczone roladki. Całość podgrzewamy przez 2 minuty. Dekorujemy bazylią.
Wartość energetyczna całości: 1822 kcal, 130 g białka, 142 g tłuszczów, 6 g węglowodanów przyswajalnych
Wartość energetyczna porcji: 365 kcal, 26 g białka, 28 g tłuszczów, 1,2 g węglowodanów przyswajalnych
4 komentarze
Gosia
2 kwietnia 2023 o godzinie 14:18Rewelacja!!! ???
jadietetyk
2 kwietnia 2023 o godzinie 15:57Smacznego! 🙂
Ja
11 grudnia 2022 o godzinie 13:17Witam,właśnie to robię i mała podpowiedź,20 minut pieczenia na 180°C to za krótko. Mięso jest po tym czasie surowe.
jadietetyk
15 grudnia 2022 o godzinie 17:15Dziękuję. W opisie już zmieniłam czas na 20-30 minut. Widocznie jest to kwestia piekarnika, ja zawszę piekę 20 minut.