Banalnie prosty przepis na zdrowy i niskowęglowodanowy zamiennik tradycyjnych frytek – frytki z warzyw korzeniowych. Bardzo aromatyczne, niebanalne i idealne na kolacje lub drugie śniadanie.
Ja swoje frytki przygotowałam z marchewki, pietruszki oraz buraka i podałam z moim ulubionym keto dressingiem z sera feta. Jeżeli zależy Wam na jak najniższej podaży węglowodanów, proponuję pominąć buraka i przygotować frytki z samej marchewki i pietruszki. Zamiast buraka możecie dodać również cukinię. Nie oznacza to jednak, że będąc na diecie ketogenicznej nie można jeść buraków – wszystko jest kwestią ilości. Do przygotowania frytek wykorzystałam małego buraka o wadze 140 g (po obraniu), który zawiera około 10 g węglowodanów netto.
SKŁADNIKI/ 2 porcje
- 1 mały burak, 140 g netto*
- 2 średnie marchewki, 140 g netto
- 1 duża pietruszki, 120 g netto
- 2 łyżki oliwy z oliwek, 20 g
- kilka gałązek świeżego rozmarynu lub tymianku
- szczypta soli i pieprzu
*waga warzyw po obraniu
PRZYGOTOWANIE – frytki z warzyw korzeniowych
Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni C z termoobiegiem. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i obieramy. Następnie kroimy w słupki (jak tradycyjne frytki) i przekładamy do większej miski. Wlewamy oliwę, dodajemy zioła, szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu. Mieszamy całość dokładnie i przekładamy na blachę.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut. Następnie delikatnie przewracamy warzywa na drugą stronę i pieczemy jeszcze około 15 minut lub do lekkiego zarumienienia. Im dłużej warzywa zostaną w piekarniku, tym będą bardziej chrupiące.
Podajemy z ulubionym niskowęglowodanowym sosem.
Smacznego! 🙂
Wartość odżywcza 1 porcji: 154 kcal, 4 g białka, 10 g tłuszczu, 12 g węglowodanów przyswajalnych, 7 g błonnika
Brak komentarzy