Menu
Kolacje / Przekąski / Przepisy / Śniadania

Dressing z sera feta (keto, lchf)

dressing z sera feta keto przepisy jadietetyk

Wyjątkowy przepis dla fanów sera feta – kremowy i aromatyczny dressing do pieczonych warzyw, grilla i sałatek. Przygotowany na bazie prawdziwego sera feta, oliwy z oliwek i jogurtu greckiego. Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu i równocześnie niesamowicie efektowny. 🙂

SKŁADNIKI

  • 100 g sera feta*
  • 4 łyżki jogurtu greckiego, 80 g
  • 3 łyżki oliwy z oliwek, 30 g
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny, 10 g
  • 1 łyżeczka musztardy, 10 g
  • opcjonalnie 1 łyżeczka miodu, 12 g
  • kilka gałązek świeżego oregano, ewentualnie 1 łyżeczka suszonego
  • szczypta soli i pieprzu

*oryginalny grecki ser z mieszanki mleka owczego z mlekiem kozim bez dodatków substancji konserwujących

PRZYGOTOWANIE – dressing z sera feta

Ser feta kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w melakserze lub blenderze. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy całość aż składniki sosu się połączą. Sos nie będzie idealnie gładki – będą w nim widoczne drobne kawałeczki sera. Na koniec całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy jako dressing do ulubionej sałatki, pieczonych warzyw lub grillowanego mięsa.

Przechowujemy w lodówce.

Wartość odżywcza całego sosu bez miodu: 607 kcal, 21 g białka, 55 g tłuszczu, 7 g węglowodanów przyswajalnych

Wartość odżywcza całego sosu z miodem: 647 kcal, 21 g białka, 55 g tłuszczu, 17 g węglowodanów przyswajalnych

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz