Menu
Kolacje / Przekąski / Przepisy

Frytki z cukinii (keto, lchf)

Frytki z cukinii (keto, lchf) jadietetyk

Sezon na cukinię w pełni, dlatego przygotowałam dla Was prosty przepis na keto frytki z cukinii. Panierka jest chrupiąca i bardzo aromatyczna, a cukinia rozpływa się w ustach. Jest to świetny przepis na keto przekąskę lub dodatek do głównego dania.

SKŁADNIKI

  • 2 małe cukinie, około 500 g
  • 2 jajka (M)
  • 3 łyżki mielonych migdałów, 30 g
  • 4 łyżeczki mąki kokosowej, 20 g
  • 1 łyżeczka łupin babki jajowatej, 5 g
  • 35 g parmezanu lub sera pecorino
  • przyprawy: sól, pieprz, suszony czosnek, papryka słodka, suszone oregano, pieprz cayenne

PRZYGOTOWANIE – keto frytki z cukinii

Cukinie myjemy, osuszamy i odcinamy końce. Każdą sztukę przekrajamy na pół, a następnie kilkakrotnie wzdłuż, by otrzymać frytki o szerokości około 2 cm. Frytki umieszczamy na sitku nad miską lub zlewem, solimy z każdej strony i odstawiamy na około 15 minut, żeby odsączyć cukinię z nadmiaru wody.

Do miseczki wbijamy dwa jajka i dokładnie roztrzepujemy.

Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

W drugiej misce łączymy mąkę migdałową, łupiny babki jajowatej, 1 łyżeczkę mąki kokosowej oraz starty ser. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, suszonym czosnkiem, papryką słodką, suszonym oregano oraz pieprzem cayenne. Wszystko dokładnie mieszamy.

Ja dodałam sporo przypraw, dlatego moja panierka była bardzo aromatyczna i pikantna. Proponuję doprawiać po szczypcie i próbować w trakcie, czy smak nam odpowiada.

Nagrzewamy piekarnik do 210 stopni C (góra-dół).

Odsączoną z wody cukinię osuszamy ręcznikiem papierowym i przekładamy do miski. Wsypujemy 3 łyżeczki mąki kokosowej i potrząsamy miską, żeby kawałki cukinii pokryły się mąką. Nie pokryją się nią idealnie, ale nie ma to większego znaczenia. Najważniejsze, żeby każdy kawałek choć po części był obsypany mąką.

Frytki obtaczamy w jajku, a następnie w panierce. Panierka pod wpływem jajek będzie się zbrylać, dlatego proponuję wysypać niewielką część panierki na talerz, obtaczać cukinię i dosypywać panierkę na bieżąco, żeby ułatwić sobie pracę.

Gotowe frytki układamy obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 25 minut do ładnego zarumienienia panierki.

Podajemy z ulubionym sosem lub jogurtem.

Wartość odżywcza całości: 641 kcal, 44 g białka, 41 g tłuszczów, 17 g węglowodanów przyswajalnych, 14 g błonnika

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz