Wyjątkowy przepis dla fanów sera feta – kremowy i aromatyczny dressing do pieczonych warzyw, grilla i sałatek. Przygotowany na bazie prawdziwego sera feta, oliwy z oliwek i jogurtu greckiego. Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu i równocześnie niesamowicie efektowny. 🙂
SKŁADNIKI
- 100 g sera feta*
- 4 łyżki jogurtu greckiego, 80 g
- 3 łyżki oliwy z oliwek, 30 g
- 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny, 10 g
- 1 łyżeczka musztardy, 10 g
- opcjonalnie 1 łyżeczka miodu, 12 g
- kilka gałązek świeżego oregano, ewentualnie 1 łyżeczka suszonego
- szczypta soli i pieprzu
*oryginalny grecki ser z mieszanki mleka owczego z mlekiem kozim bez dodatków substancji konserwujących
PRZYGOTOWANIE – dressing z sera feta
Ser feta kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w melakserze lub blenderze. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy całość aż składniki sosu się połączą. Sos nie będzie idealnie gładki – będą w nim widoczne drobne kawałeczki sera. Na koniec całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy jako dressing do ulubionej sałatki, pieczonych warzyw lub grillowanego mięsa.
Przechowujemy w lodówce.
Wartość odżywcza całego sosu bez miodu: 607 kcal, 21 g białka, 55 g tłuszczu, 7 g węglowodanów przyswajalnych
Wartość odżywcza całego sosu z miodem: 647 kcal, 21 g białka, 55 g tłuszczu, 17 g węglowodanów przyswajalnych
Brak komentarzy