Menu
Kolacje / Obiady / Przepisy

Dorsz w czosnku i cytrynie z makaronem z cukinii (keto, lchf)

dorsz w czosnku i cytrynie keto lchf jadietetyk przepis makaron z cukinii

Keto obiad w 15 minut? Dlaczego nie!

Wszystkim moim Podopiecznym polecam jadać ryby co najmniej 3 razy w tygodniu, również na diecie ketogennej.

Ryby to skarbnica składników odżywczych, kwasów omega-3 i łatwo przyswajalnego białka, a ich przygotowanie jest proste i szybkie.

Dlatego podzielę się dzisiaj z Wami przepisem na bardzo szybki, smaczny i pożywny obiad z rybą w roli głównej.

SKŁADNIKI

Ryba:

– 300 g polędwicy z dorsza

– 2 ząbki czosnku, 10 g

– 3 łyżki oliwy z oliwek, 30 g

– 4 łyżki soku z cytryny, 24 g

– świeżo zmielony pieprz, sól

Makaron z cukinii:

– 1 średnia cukinia, 400 g

– 2 ząbki czosnku, 10 g

– 1 papryczka chilli, 5 g

– 1 mały pęczek natki pietruszki, 20 g

– 40 g masła

– świeżo zmielony pieprz, sól

PRZYGOTOWANIE

Ryba

Polędwicę z dorsza myjemy, wycieramy dokładnie ręcznikiem papierowym i kroimy na cztery części.

Dwa ząbki czosnku obieramy i drobno siekamy. Do miseczki wlewamy oliwę z oliwek i sok z cytryny. Dodajemy sporo pieprzu, soli i czosnek. Całość dokładnie mieszamy i powstałą marynatą smarujemy dokładnie kawałki ryby. Odstawiamy w chłodne miejsce. Jeżeli mamy więcej czasu, rybę możemy odstawić do lodówki na 2 godziny.

Makaron z cukinii

Pozostałe dwa ząbki czosnku obieramy i również drobno siekamy. Papryczkę kroimy wzdłuż na pół, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze kawałki.

Cukinię dokładnie myjemy i obieramy specjalną obieraczką julienne, dzięki której uzyskujemy długie i cienkie paseczki przypominające makaron. Jeżeli nie mamy takiej obieraczki- kroimy cukinię nożem w cienkie paski.

Pęczek pietruszki myjemy i siekamy bardzo drobno.

Całość

Rozgrzewamy dwie patelnie.

Na pierwszej patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy papryczkę i czosnek. Dusimy około 1 minuty. Po czym dodajemy cukinię i całość dusimy około 5 minut, aż cukinia trochę zmięknie. Pod koniec duszenia dodajemy pieprz, sól i natkę pietruszki. Całość dokładnie mieszamy i nakładamy na talerz.

Na drugiej patelni smażymy rybę wraz z całą marynatą, aż nabierze złotego koloru. Odwracamy rybę na drugą stronę i podsmażamy, aż druga strona ryby również się zarumieni.

Gotową rybę nakładamy na makaron z cukinii. Całość możemy jeszcze skropić świeżym sokiem z cytryny i olejem MCT.

Smacznego!

Wartość energetyczna całości: 916 kcal, 60 g białka, 68 g tłuszczów, 16 g węglowodanów przyswajalnych

Wartość energetyczna porcji: 458 kcal, 30 g białka, 34 g tłuszczów, 8 g węglowodanów przyswajalnych

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz