Menu
Desery / Przepisy

Czekoladowy przekładaniec (keto, lchf)

keto ciasto jadietetyk

Jestem ogromną fanką czekolady, dlatego często eksperymentuję. Wynik mojego najnowszego eksperymentu to kolejne keto ciasto- czekoladowy przekładaniec.

Uwaga! To naprawdę fat-bomba  🙂

SKŁADNIKI

Keto ciasto (podwójne):

– 8 jaj

– 200 g czekolady 80 %

– 200 g masła

– opcjonalnie ksylitol lub stewia

Do przełożenia:

– 2 opakowania serka mascarpone, 500 g

– 10 łyżek śmietanki 30 %, 100 g

– 100 g dżemu z czarnych porzeczek bez cukru

PRZYGOTOWANIE

Przygotowujemy pierwszą warstwę ciasta.

Czekoladę (100 g) wraz z masłem (100 g) rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dokładnie mieszamy, zostawiamy do wystygnięcia.

Oddzielamy białka od żółtek (4 jaja) i ubijamy białka na sztywną pianę.

Do białek dodajemy żółtka, masło i czekoladę, mieszamy delikatnie do połączenia się składników.

Masę przelewamy na wyłożoną papierem blachę i pieczemy w piekarniku 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Ciasto studzimy.

Czynność powtarzamy, ponieważ chcemy uzyskać dwie warstwy ciasta. Jeżeli mamy dwie blaszki o tym samym rozmiarze, możemy od razu zrobić podwójną masę i rozlać ją na dwie blaszki. Innym rozwiązaniem jest upieczenie jednego ciasta i przekrojenie go na dwie równe warstwy.

Uwaga! Ciasto możesz oczywiście dosłodzić ksylitolem, erytrytolem lub stewią. Najlepiej dodać słodzik do białek podczas ubijania.

W międzyczasie serek mascarpone miksujemy, dodając stopniowo po 1 łyżce śmietanki.

Na pierwszą warstwę ostudzonego ciasta nakładamy dżem, następnie krem i przykrywamy drugą połową ciasta.

Ciasto przekładamy do lodówki na 12 godzin.

Moja blacha: użyłam podłużnej blaszki, czyli tak zwanej keksówki o wymiarach 30 cm x 8 cm. Dlatego ciasto jest wysokie, ale ciężko je podzielić na małe porcje. Proponuję użyć tortownicy.

Porcja ciasta to 1/10 całości. 

Wartość energetyczna porcji: 543,6 kcal, 9,2 g białka, 51,8 g tłuszczów, 10,2 g węglowodanów przyswajalnych

7 komentarzy

  • Malwina
    19 stycznia 2021 o godzinie 19:31

    Niestety mi ciasto nie wyszło. Jak łączyłam białka z resztą składników niestety czekolada się ścięła i nie mogłam wszystkiego ładnie połączyć, a po upieczeniu wyszło okazało się że (chyba) białka się oddzieliły od reszty i poszły na sam spód.

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      20 stycznia 2021 o godzinie 10:03

      Niestety nie wiem, czym jest to spowodowane. Mi ten biszkopt wychodzi za każdym razem. Czekolada na pewno musi być ostudzona.

      Odpowiedz
  • Sylwia
    21 sierpnia 2020 o godzinie 19:57

    Na biszkopt z 8 jaj 150g erytrytolu 😋

    Odpowiedz
  • Paweł
    8 czerwca 2020 o godzinie 18:44

    W przepisie jest podane 2 po serka mascarpone, czy każdy ma mieć 500 g (czyli razem 1 kg) czy w sumie ma być 500 g ?

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      9 czerwca 2020 o godzinie 14:35

      W sumie 500 g.

      Odpowiedz
  • Marzena
    31 stycznia 2020 o godzinie 13:16

    jaki rozmiar i format formy do pieczenia?

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      31 stycznia 2020 o godzinie 17:02

      Informacja jest podana w poście- użyłam podłużnej blaszki, czyli tak zwanej keksówki o wymiarach 30 cm x 8 cm.

      Odpowiedz

Zostaw komentarz