Jestem ogromną fanką czekolady, dlatego często eksperymentuję. Wynik mojego najnowszego eksperymentu to kolejne keto ciasto- czekoladowy przekładaniec.
Uwaga! To naprawdę fat-bomba 🙂
SKŁADNIKI
Keto ciasto (podwójne):
– 8 jaj
– 200 g czekolady 80 %
– 200 g masła
– opcjonalnie ksylitol lub stewia
Do przełożenia:
– 2 opakowania serka mascarpone, 500 g
– 10 łyżek śmietanki 30 %, 100 g
– 100 g dżemu z czarnych porzeczek bez cukru
PRZYGOTOWANIE
Przygotowujemy pierwszą warstwę ciasta.
Czekoladę (100 g) wraz z masłem (100 g) rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dokładnie mieszamy, zostawiamy do wystygnięcia.
Oddzielamy białka od żółtek (4 jaja) i ubijamy białka na sztywną pianę.
Do białek dodajemy żółtka, masło i czekoladę, mieszamy delikatnie do połączenia się składników.
Masę przelewamy na wyłożoną papierem blachę i pieczemy w piekarniku 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Ciasto studzimy.
Czynność powtarzamy, ponieważ chcemy uzyskać dwie warstwy ciasta. Jeżeli mamy dwie blaszki o tym samym rozmiarze, możemy od razu zrobić podwójną masę i rozlać ją na dwie blaszki. Innym rozwiązaniem jest upieczenie jednego ciasta i przekrojenie go na dwie równe warstwy.
Uwaga! Ciasto możesz oczywiście dosłodzić ksylitolem, erytrytolem lub stewią. Najlepiej dodać słodzik do białek podczas ubijania.
W międzyczasie serek mascarpone miksujemy, dodając stopniowo po 1 łyżce śmietanki.
Na pierwszą warstwę ostudzonego ciasta nakładamy dżem, następnie krem i przykrywamy drugą połową ciasta.
Ciasto przekładamy do lodówki na 12 godzin.
Moja blacha: użyłam podłużnej blaszki, czyli tak zwanej keksówki o wymiarach 30 cm x 8 cm. Dlatego ciasto jest wysokie, ale ciężko je podzielić na małe porcje. Proponuję użyć tortownicy.
Porcja ciasta to 1/10 całości.
Wartość energetyczna porcji: 543,6 kcal, 9,2 g białka, 51,8 g tłuszczów, 10,2 g węglowodanów przyswajalnych
9 komentarzy
Oliwia
21 stycznia 2021 o godzinie 08:58Korzystałam z tego przepisu już kilka razy i za każdym razem wychodziło niesamowicie pyszne. Nawet “nie keto rodzina” zajadała się ze smakiem.
jadietetyk
21 stycznia 2021 o godzinie 09:27Cieszę się! I na zdrówko 🙂
Malwina
19 stycznia 2021 o godzinie 19:31Niestety mi ciasto nie wyszło. Jak łączyłam białka z resztą składników niestety czekolada się ścięła i nie mogłam wszystkiego ładnie połączyć, a po upieczeniu wyszło okazało się że (chyba) białka się oddzieliły od reszty i poszły na sam spód.
jadietetyk
20 stycznia 2021 o godzinie 10:03Niestety nie wiem dlaczego. Mi ten biszkopt wychodzi za każdym razem. Czekolada na pewno musi być ostudzona.
Sylwia
21 sierpnia 2020 o godzinie 19:57Na biszkopt z 8 jaj 150g erytrytolu 😋
Paweł
8 czerwca 2020 o godzinie 18:44W przepisie jest podane 2 po serka mascarpone, czy każdy ma mieć 500 g (czyli razem 1 kg) czy w sumie ma być 500 g ?
jadietetyk
9 czerwca 2020 o godzinie 14:35W sumie 500 g.
Marzena
31 stycznia 2020 o godzinie 13:16jaki rozmiar i format formy do pieczenia?
jadietetyk
31 stycznia 2020 o godzinie 17:02Informacja jest podana w poście- użyłam podłużnej blaszki, czyli tak zwanej keksówki o wymiarach 30 cm x 8 cm.