Dostosuj preferencje dotyczące zgód

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci nawigację po stronie oraz umożliwić korzystanie z jej funkcji. Szczegółowe informacje o plikach cookies znajdziesz w opisach każdej kategorii zgody poniżej.

Pliki cookies sklasyfikowane jako „Niezbędne” są przechowywane w Twojej przeglądarce, ponieważ są kluczowe dla podstawowych funkcjonalności strony.... 

Zawsze aktywny

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

Brak plików cookie do wyświetlenia

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

Brak plików cookie do wyświetlenia

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

Brak plików cookie do wyświetlenia

Performance cookies are used to understand and analyse the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

Brak plików cookie do wyświetlenia

Advertisement cookies are used to provide visitors with customised advertisements based on the pages you visited previously and to analyse the effectiveness of the ad campaigns.

Brak plików cookie do wyświetlenia

Menu
Desery / Przepisy

Czekoladowy przekładaniec (keto, lchf)

Czekoladowy przekładaniec ciasto przepis keto jadietetyk

Jestem ogromną fanką czekolady, dlatego często eksperymentuję. Wynik mojego najnowszego eksperymentu to kolejne ciacho – czekoladowy przekładaniec keto!

Uwaga! Ciasto jest przepyszne, ale to naprawdę fat-bomba  🙂

SKŁADNIKI

Keto ciasto (podwójne):

  • 8 jaj
  • 200 g czekolady 80 %
  • 200 g masła
  • opcjonalnie ksylitol lub stewia

Do przełożenia:

  • 2 opakowania serka mascarpone, 500 g
  • 10 łyżek śmietanki 30 %, 100 g
  • 100 g dżemu z czarnych porzeczek, najlepiej bez cukru lub domowych

PRZYGOTOWANIE – czekoladowy przekładaniec keto

Przygotowujemy pierwszą warstwę ciasta.

Czekoladę (100 g) wraz z masłem (100 g) rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dokładnie mieszamy, zostawiamy do wystygnięcia.

Oddzielamy białka od żółtek (4 jaja) i ubijamy białka na sztywną pianę.

Do białek dodajemy żółtka, masło i czekoladę, mieszamy delikatnie do połączenia się składników.

Masę przelewamy na wyłożoną papierem blachę i pieczemy w piekarniku 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Ciasto studzimy.

Czynność powtarzamy, ponieważ chcemy uzyskać dwie warstwy ciasta. Jeżeli mamy dwie blaszki o tym samym rozmiarze, możemy od razu zrobić podwójną masę i rozlać ją na dwie blaszki. Innym rozwiązaniem jest upieczenie jednego ciasta i przekrojenie go na dwie równe warstwy.

Uwaga! Ciasto możesz oczywiście dosłodzić ksylitolem, erytrytolem lub stewią. Najlepiej dodać słodzik do białek podczas ubijania.

W międzyczasie serek mascarpone miksujemy, dodając stopniowo po 1 łyżce śmietanki.

Na pierwszą warstwę ostudzonego ciasta nakładamy dżem, następnie krem i przykrywamy drugą połową ciasta.

Ciasto przekładamy do lodówki na 12 godzin.

Moja blacha: użyłam podłużnej blaszki, czyli tak zwanej keksówki o wymiarach 30 cm x 8 cm. Dlatego ciasto jest wysokie, ale ciężko je podzielić na małe porcje. Proponuję użyć tortownicy.

Porcja ciasta to 1/10 całości. 

Wartość energetyczna porcji: 543,6 kcal, 9,2 g białka, 51,8 g tłuszczów, 10,2 g węglowodanów przyswajalnych

Spróbuj pozostałych ciast keto.

16 komentarzy

  • Magda
    7 lipca 2024 o godzinie 13:04

    Czy pieczenie góra dół, czy termoobieg?

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      8 lipca 2024 o godzinie 09:53

      Góra-dół.

      Odpowiedz
  • Kasia
    4 lutego 2022 o godzinie 14:51

    Jeśli od razu piekę całość to ile czasu ciasto potrzebuje być w piekarniku?

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      4 lutego 2022 o godzinie 18:08

      Spróbowałabym 35-40 minut. Chyba, że używasz większej blachy niż w przepisie to zostaw 30 minut.

      Odpowiedz
    • Kasia
      19 listopada 2023 o godzinie 16:20

      Czy ciasto łatwo się przecina na pół po upieczeniu całości jednorazowo?

      Odpowiedz
  • Asica
    23 czerwca 2021 o godzinie 13:43

    Ciasto jest mocno wypasione i pyyyyszne. Wyszło idealnie za pierwszym razem i jedyne co bym zmieniła to nie dodam „cukru” gdyż ciasto jest bardzo slodkie samo w sobie i z erytrytolem jest przesłodzone dla mnie ale ogólnie kubki smakowe są znacznie poruszone… PYYYYYCHA

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      23 czerwca 2021 o godzinie 16:04

      Bardzo się cieszę!

      Zgadzam się z tym, że ciasto jest słodkie. Dlatego słodzik jest opcjonalny 🙂

      Odpowiedz
  • Oliwia
    21 stycznia 2021 o godzinie 08:58

    Korzystałam z tego przepisu już kilka razy i za każdym razem wychodziło niesamowicie pyszne. Nawet „nie keto rodzina” zajadała się ze smakiem.

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      21 stycznia 2021 o godzinie 09:27

      Cieszę się! I na zdrówko 🙂

      Odpowiedz
  • Malwina
    19 stycznia 2021 o godzinie 19:31

    Niestety mi ciasto nie wyszło. Jak łączyłam białka z resztą składników niestety czekolada się ścięła i nie mogłam wszystkiego ładnie połączyć, a po upieczeniu wyszło okazało się że (chyba) białka się oddzieliły od reszty i poszły na sam spód.

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      20 stycznia 2021 o godzinie 10:03

      Niestety nie wiem dlaczego. Mi ten biszkopt wychodzi za każdym razem. Czekolada na pewno musi być ostudzona.

      Odpowiedz
  • Sylwia
    21 sierpnia 2020 o godzinie 19:57

    Na biszkopt z 8 jaj 150g erytrytolu ?

    Odpowiedz
  • Paweł
    8 czerwca 2020 o godzinie 18:44

    W przepisie jest podane 2 po serka mascarpone, czy każdy ma mieć 500 g (czyli razem 1 kg) czy w sumie ma być 500 g ?

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      9 czerwca 2020 o godzinie 14:35

      W sumie 500 g.

      Odpowiedz
  • Marzena
    31 stycznia 2020 o godzinie 13:16

    jaki rozmiar i format formy do pieczenia?

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      31 stycznia 2020 o godzinie 17:02

      Informacja jest podana w poście- użyłam podłużnej blaszki, czyli tak zwanej keksówki o wymiarach 30 cm x 8 cm.

      Odpowiedz

Zostaw komentarz

0