Dostosuj preferencje dotyczące zgód

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci nawigację po stronie oraz umożliwić korzystanie z jej funkcji. Szczegółowe informacje o plikach cookies znajdziesz w opisach każdej kategorii zgody poniżej.

Pliki cookies sklasyfikowane jako „Niezbędne” są przechowywane w Twojej przeglądarce, ponieważ są kluczowe dla podstawowych funkcjonalności strony.... 

Zawsze aktywny

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

Brak plików cookie do wyświetlenia

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

Brak plików cookie do wyświetlenia

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

Brak plików cookie do wyświetlenia

Performance cookies are used to understand and analyse the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

Brak plików cookie do wyświetlenia

Advertisement cookies are used to provide visitors with customised advertisements based on the pages you visited previously and to analyse the effectiveness of the ad campaigns.

Brak plików cookie do wyświetlenia

Menu
Desery / Przepisy

Babeczki ze śliwkami (keto, lchf)

czekoladowe babeczki ze śliwkami keto jadietetyk deser przepis BLOG

Mocno czekoladowe babeczki ze śliwkami, czyli idealny keto deser do porannej kawy.

Babeczki są bardzo delikatne, rozpływające się w ustach, a kwaśny smak śliwek idealnie komponuje się z gorzką czekoladą. Pychota!

SKŁADNIKI (7 babeczek)

– 4 jaja

– 100 g czekolady 80%*

– 100 g masła 

– 70 g śliwek (lub powideł śliwkowych bez cukru)

PRZYGOTOWANIE – babeczki ze śliwkami

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopnic C.

Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dokładnie mieszamy. Zostawiamy do wystygnięcia.

Jeżeli używamy świeżych śliwek kroimy je w drobną kostkę.

Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy białka na sztywną pianę. Do białek dodajemy stopniowo żółtka, masło i czekoladę. Całość mieszamy do połączenia składników. 

Do foremek na muffinki wlewamy po 1,5-2 łyżki masy, a następnie po 1 łyżeczce musu śliwkowego i ponownie 1,5-2 łyżki masy, przykrywając cały mus. 

Babeczki wkładamy do piekarnika i pieczemy 30 minut. Studzimy w otwartym piekarniku.

* Najlepiej użyć czekolady bez cukru (słodzoną stewią lub ksylitolem). Makro policzyłam dla zwykłej czekolady z cukrem, dlatego można jeszcze bardziej obniżyć ilość węglowodanów w porcji

Wartość energetyczna całości: 36 g białka, 144 g tłuszczów, 29 g węglowodanów przyswajalnych

Wartość energetyczna 1 sztuki: 225 kcal, 5 g białka, 21 g tłuszczów, 4 g węglowodanów przyswajalnych

Babeczki przechowujemy w lodówce nie dłużej niż 3 dni.

Sprawdź koniecznie pozostałe przepisy na keto desery.

2 komentarze

  • Karola
    14 marca 2020 o godzinie 23:33

    Przepyszne-aż trudno uwierzyć, ze bez mąki. Polecam-bardzo proste i pyszne nawet następnego dnia.

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      15 marca 2020 o godzinie 10:12

      Dziękuję 🙂

      Odpowiedz

Zostaw komentarz

0