Ciasto z kremem z nerkowców to kolejna propozycja dla osób, którym ciężko zrezygnować z deserów będąc na diecie keto 🙂
Sezon na owoce jagodowe rozpoczął się na dobre, dlatego zamiast malin, do przygotowania ciasta możemy wykorzystać również truskawki, jagody, porzeczki, borówki czy poziomki. Świeżymi owocami jagodowymi możemy cieszyć się tylko latem, dlatego korzystajmy z ich różnorodności i właściwości zdrowotnych.
Ciasto nie zawiera nabiału, dlatego jest idealną opcją dla osób unikających tego składnika w swojej diecie.
SKŁADNIKI/12 porcji
Ciasto:
- 4 jaja
- 100 g czekolady 80%
- 2 łyżeczki kakao, u mnie 10 g
- 100 g oleju kokosowego
Galaretka malinowa:
- 300 g malin
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżeczki erytrytolu
- 4 łyżeczki żelatyny
Krem z nerkowców:
- 200 g nerkowców
- 160 g mleczka kokosowego
- 2 łyżeczki oleju kokosowego, 20 g
- 2 łyżki erytrytolu (opcjonalnie)
Dodatkowo:
- 70 g płatków migdałowych
- 120 g malin
PRZYGOTOWANIE – ciasto z kremem z nerkowców
Ciasto
Czekoladę wraz z olejem kokosowym rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dokładnie mieszamy, zostawiamy do wystygnięcia.
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
Do białek dodajemy kakao, żółtka, masło i czekoladę, mieszamy delikatnie do połączenia się składników.
Masę przelewamy na wyłożoną papierem blaszkę (26,5 x 23,5 cm) i pieczemy w piekarniku 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Ciasto zostawiamy do wystudzenia.
Galaretka
Maliny myjemy i przekładamy do niedużego garnuszka. Dolewamy wodę, erytrytol, zagotowujemy całość i przecedzamy przez sitko.
Żelatynę wsypujemy do miseczki i zalewamy wodą do przykrycia całego proszku. Zostawiamy na 10 min. Po tym czasie wkładamy do mikrofalówki na 10 sekund.
Żelatynę dokładnie mieszamy z dwoma łyżkami owoców do połączenia się składników, a następnie dodajemy do całości i delikatnie miksujemy.
Gdy galaretka zacznie tężeć przekładamy ją na przestudzone ciasto czekoladowe i rozprowadzamy równomiernie. Ciasto wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Krem z nerkowców
Nerkowce moczymy w zimnej wodzie około 5 godzin. Po upływie tego czasu odsączamy je dokładnie z wody i wkładamy do pojemnika blendera. Dodajemy mleczko kokosowe, olej kokosowy, erytrytol i blendujemy na gładką masę.
Krem nakładamy równomiernie na galaretkę.
Ciasto ozdabiamy płatkami migdałowymi i malinami. Schładzamy w lodówce przez całą noc.
Wartość energetyczna całości: 3968 kcal, 114 g białka, 340 g tłuszczów, 113 g węglowodanów przyswajalnych
Wartość energetyczna porcji: 328 kcal, 9,5 g białka, 28 g tłuszczów, 9,5 g węglowodanów przyswajalnych
6 komentarzy
Aga
22 września 2024 o godzinie 21:24Ciasto ciekawe, wygląda pięknie, ale krem z nerkowcow jest mdły, ratowalam go dużą ilością soku z cytryny.
jadietetyk
23 września 2024 o godzinie 08:43Krem z nerkowców ma specyficzny smak. Sok z cytryny to świetny pomysł 🙂
Andrzej
14 maja 2021 o godzinie 10:33Czy można czymś zastapić nerkowca? Żeby nie bylo orzechów 🙂
jadietetyk
14 maja 2021 o godzinie 14:56Może jakimś serem np. mascarpone lub twarogiem? W wersji wegańskiej- śmietanką kokosową.
Magdalena
23 listopada 2020 o godzinie 17:36Czy w składnikach do ciasta powinno być też masło? bo nie ma, a póżniej w opisie jest.
Pozdrawiam
jadietetyk
23 listopada 2020 o godzinie 21:04Mój błąd! 🙂 Dziękuje, że Pani zauważyła. W przepisie chodzi o olej kokosowy.