Zdecydowanie nie jestem mistrzem cukiernictwa. Szczególnie w aspekcie estetycznym, ale za to to keto ciasto czekoladowe jest rewelacyjne w smaku!
Do ciasta nie dodawałam cukru. Jedyny cukier pochodzi z czekolady (2 czekolady 70%) i dla mnie jest do wystarczający poziom słodkości. Ciasto można oczywiście dosłodzić np. ksylitolem lub erytrytolem, a czekoladę 70% zamienić na 80 lub 90%.
Porcja ciasta to tylko 12 g węglowodanów! Tą ilość możesz zredukować używając czekolady bez cukru lub o wyższej zawartości kakao.
Dla osób, które unikają nabiału: mascarpone i śmietankę można zastąpić śmietanką i mleczkiem kokosowym, a masło- olejem kokosowym. Smakuje rewelacyjne.
SKŁADNIKI
Spód:
– 200 g wiórków kokosowych
– 1 łyżka stałego oleju kokosowego, 25 g
– 60 g masła
Warstwa czekoladowa:
– opakowania serka mascarpone, 200 g
– 100 g czekolady 70 %
– 80 ml śmietanki 30%
Warstwa biała:
– opakowania serka mascarpone, 200 g
– 100 ml śmietanki 30%
Polewa czekoladowa:
– 100 g czekolady 70 %
– 150 ml śmietanki 30%
KETO CIASTO CZEKOLADOWE- PRZYGOTOWANIE
Spód: W garnku podgrzewam wiórki, tak aby delikatnie się zarumieniły. Dodaję masło i olej kokosowy i mieszam do całkowitego rozpuszczenia.
Tortownicę wykładam papierem do pieczenia i na dnie układam wiórki, delikatnie ją uciskając aby pokryły całe dno. Wkładam do lodówki na 1 godzinę.
Warstwa czekoladowa: Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej (możesz użyć do tego celu mikrofalówki). Po rozpuszczeniu miksuję ją z serkiem mascarpone do całkowitego połączenia. Ubijam śmietankę ze szczyptą soli i dodaję do czekoladowej masy. Całość delikatnie mieszam.
Masę nakładam na wiórki. Odkładam do lodówki na 15 minut.
Warstwa biała: śmietankę ubijam i dodaję do serka mascarpone. Całość miksuje na gładką masę. Nakładam na warstwę czekoladową i odkładam do lodówki na 1 godzinę.
Polewa czekoladowa: czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Dodaję śmietankę i zostawiam na około 5 min. Po tym czasie dokładnie mieszam do uzyskania jednolitego kremu. Polewam ciasto i odkładam do lodówki na całą noc.
Porcja to ok. ⅛ ciasta.
Wartość energetyczna porcji: 678 kcal 5,7 g białka, 67,9 g tłuszczów, 12,3 g węglowodanów
Sprawdź również inne keto ciasta.
9 komentarzy
Anna
17 grudnia 2022 o godzinie 22:04Zrobiłam to ciasto. Wyszło pyszne ?? Kolejne robię, właśnie teraz, zmieniłam tylko spod na migdałowy. Ten kokosowy mocno się sypał i tak jakoś nie pasował do reszty. Zobaczę jak wyjdzie z migdałami. Gościom pomimo sypkiego spodu baaaardzo, smakowało. Dziękuję za przepyszny przepis.
jadietetyk
18 grudnia 2022 o godzinie 20:43Bardzo proszę!
Agnieszka
25 kwietnia 2021 o godzinie 22:49Jaki rozmiar blaszki?
jadietetyk
26 kwietnia 2021 o godzinie 07:55Na zdjęciu 20 cm, ale robiłam też 16 i wyszło po prostu wyższe.
Joanna
2 października 2019 o godzinie 19:21Czy może być zwykła gorzka czekolada z cukrem czy musi być specjalna z ksylitolem lub stewią?
jadietetyk
3 października 2019 o godzinie 18:27może być z cukrem w ostateczności 🙂 ale należy pamiętać, żeby wliczyć węglowodany z czekolady do makro, o ile liczysz oczywiście
Elloonia
16 lutego 2019 o godzinie 00:33Przepis rewelacja. Najlepsze niskowęglowodanowe ciasto, jakie kiedykolwiek zrobiłam. Serdecznie polecam!
jadietetyk
16 lutego 2019 o godzinie 08:08Bardzo dziękuję i zapraszam po więcej 🙂
Natalia
27 marca 2020 o godzinie 22:31Jaka jest średnica tortownicy?