Dostosuj preferencje dotyczące zgód

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci nawigację po stronie oraz umożliwić korzystanie z jej funkcji. Szczegółowe informacje o plikach cookies znajdziesz w opisach każdej kategorii zgody poniżej.

Pliki cookies sklasyfikowane jako „Niezbędne” są przechowywane w Twojej przeglądarce, ponieważ są kluczowe dla podstawowych funkcjonalności strony.... 

Zawsze aktywny

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

Brak plików cookie do wyświetlenia

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

Brak plików cookie do wyświetlenia

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

Brak plików cookie do wyświetlenia

Performance cookies are used to understand and analyse the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

Brak plików cookie do wyświetlenia

Advertisement cookies are used to provide visitors with customised advertisements based on the pages you visited previously and to analyse the effectiveness of the ad campaigns.

Brak plików cookie do wyświetlenia

Menu
Desery / Przepisy

Czekoladowe ciasto bez pieczenia (keto, lchf)

keto ciasto czekoladowe deser dieta ketogeniczna jadietetyk2

Zdecydowanie nie jestem mistrzem cukiernictwa. Szczególnie w aspekcie estetycznym, ale za to to  keto ciasto czekoladowe jest rewelacyjne w smaku!

Do ciasta nie dodawałam cukru. Jedyny cukier pochodzi z czekolady (2 czekolady 70%) i dla mnie jest do wystarczający poziom słodkości. Ciasto można oczywiście dosłodzić np. ksylitolem lub erytrytolem, a czekoladę 70% zamienić na 80 lub 90%.

Porcja ciasta to tylko 12 g węglowodanów! Tą ilość możesz zredukować używając czekolady bez cukru lub o wyższej zawartości kakao.

Dla osób, które unikają nabiału: mascarpone i śmietankę można zastąpić śmietanką i mleczkiem kokosowym, a masło- olejem kokosowym. Smakuje rewelacyjne.

 keto ciasto czekoladowe deser dieta ketogeniczna jadietetyk

SKŁADNIKI

Spód:

– 200 g wiórków kokosowych

– 1 łyżka stałego oleju kokosowego, 25 g

– 60 g masła

Warstwa czekoladowa:

– opakowania serka mascarpone, 200 g

– 100 g czekolady 70 %

– 80 ml śmietanki 30%

Warstwa biała:

– opakowania serka mascarpone, 200 g

– 100 ml śmietanki 30%

Polewa czekoladowa:

– 100 g czekolady 70 %

– 150 ml śmietanki 30%

KETO CIASTO CZEKOLADOWE- PRZYGOTOWANIE

Spód: W garnku podgrzewam wiórki, tak aby delikatnie się zarumieniły. Dodaję masło i olej kokosowy i mieszam do całkowitego rozpuszczenia.

Tortownicę wykładam papierem do pieczenia i na dnie układam wiórki, delikatnie ją uciskając aby pokryły całe dno. Wkładam do lodówki na 1 godzinę.

Warstwa czekoladowa: Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej (możesz użyć do tego celu mikrofalówki). Po rozpuszczeniu miksuję ją z serkiem mascarpone do całkowitego połączenia. Ubijam śmietankę ze szczyptą soli i dodaję do czekoladowej masy. Całość delikatnie mieszam.

Masę nakładam na wiórki. Odkładam do lodówki na 15 minut.

Warstwa biała: śmietankę ubijam i dodaję do serka mascarpone. Całość miksuje na gładką masę. Nakładam na warstwę czekoladową i odkładam do lodówki na 1 godzinę.

Polewa czekoladowa: czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Dodaję śmietankę i zostawiam na około 5 min. Po tym czasie dokładnie mieszam do uzyskania jednolitego kremu. Polewam ciasto i odkładam do lodówki na całą noc.

Porcja to ok. ⅛ ciasta.

Wartość energetyczna porcji: 678 kcal 5,7 g białka, 67,9 g tłuszczów, 12,3 g węglowodanów

Sprawdź również inne keto ciasta.

9 komentarzy

  • Anna
    17 grudnia 2022 o godzinie 22:04

    Zrobiłam to ciasto. Wyszło pyszne ?? Kolejne robię, właśnie teraz, zmieniłam tylko spod na migdałowy. Ten kokosowy mocno się sypał i tak jakoś nie pasował do reszty. Zobaczę jak wyjdzie z migdałami. Gościom pomimo sypkiego spodu baaaardzo, smakowało. Dziękuję za przepyszny przepis.

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      18 grudnia 2022 o godzinie 20:43

      Bardzo proszę!

      Odpowiedz
  • Agnieszka
    25 kwietnia 2021 o godzinie 22:49

    Jaki rozmiar blaszki?

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      26 kwietnia 2021 o godzinie 07:55

      Na zdjęciu 20 cm, ale robiłam też 16 i wyszło po prostu wyższe.

      Odpowiedz
  • Joanna
    2 października 2019 o godzinie 19:21

    Czy może być zwykła gorzka czekolada z cukrem czy musi być specjalna z ksylitolem lub stewią?

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      3 października 2019 o godzinie 18:27

      może być z cukrem w ostateczności 🙂 ale należy pamiętać, żeby wliczyć węglowodany z czekolady do makro, o ile liczysz oczywiście

      Odpowiedz
  • Elloonia
    16 lutego 2019 o godzinie 00:33

    Przepis rewelacja. Najlepsze niskowęglowodanowe ciasto, jakie kiedykolwiek zrobiłam. Serdecznie polecam!

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      16 lutego 2019 o godzinie 08:08

      Bardzo dziękuję i zapraszam po więcej 🙂

      Odpowiedz
      • Natalia
        27 marca 2020 o godzinie 22:31

        Jaka jest średnica tortownicy?

        Odpowiedz

Zostaw komentarz

0