Menu
Kolacje / Przekąski / Przepisy / Śniadania

Chrupiące keto paluchy

przepis na chrupiące keto paluchy jadietetyk

Mam dla Was idealny przepis na niskowęglowodanowy i chrupiący dodatek do sałatki – chrupiące keto paluchy 🙂

Przygotowanie paluchów jest niezwykle proste, szybkie i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Można je przygotować w wersji klasycznej bez dodatków lub urozmaicić ulubionymi ziołami czy ziarnami.

Jedna sztuka to niespełna 70 kcal.

Spróbujcie koniecznie!

SKŁADNIKI/ 6 sztuk

  • 1 całe jajko (M)
  • 1 żółtko (M)
  • 25 g sera cheddar lub innego sera twardego
  • 1 łyżeczka oliwy, 5 g
  • 5 g mąki kokosowej
  • 15 g mąki migdałowej
  • 1 łyżeczka łupin babki jajowatej
  • 0.25 łyżeczki proszku do pieczenia
  • przyprawy – u mnie szczypta soli i suszonego oregano

PRZYGOTOWANIE – chrupiące keto paluchy

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C.

Ser cheddar ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Do miski wbijamy całe jajko, żółtko, dodajemy starty ser, mąki, łupiny, proszek i ulubione przyprawy. Całość mieszamy do połączenia składników i odstawiamy ciasto na 10 minut.

Po upływie 10 minut ciasto dzielimy na sześć części i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dłonie zwilżamy zimną wodą i formujemy podłużne paluchy. Ja z podanych proporcji przygotowuję 6 niewielkich paluchów. Jeśli jednak chcemy, aby paluchy były dłuższe, możemy z tych samych składników przygotować 4 sztuki.

Blachę wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20-25 minut.

Paluchy przed włożeniem do piekarnika, możemy posypać większą ilością przypraw, np. chilli, czarnuszką czy ulubionymi ziarnami, takimi jak sezam czy mak.

Wartość odżywcza całości: 406 kcal, 21 g białka, 32 g tłuszczu, 4 g węglowodanów przyswajalnych, 9 g błonnika

Wartość odżywcza 1 sztuki: 68 kcal, 3,5 g białka, 5 g tłuszczu, 0,6 g węglowodanów przyswajalnych, 1,5 g błonnika

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz