Mam dla Was idealny przepis na niskowęglowodanowy i chrupiący dodatek do sałatki – chrupiące keto paluchy 🙂
Przygotowanie paluchów jest niezwykle proste, szybkie i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Można je przygotować w wersji klasycznej bez dodatków lub urozmaicić ulubionymi ziołami czy ziarnami.
Jedna sztuka to niespełna 70 kcal.
Spróbujcie koniecznie!
SKŁADNIKI/ 6 sztuk
- 1 całe jajko (M)
- 1 żółtko (M)
- 25 g sera cheddar lub innego sera twardego
- 1 łyżeczka oliwy, 5 g
- 5 g mąki kokosowej
- 15 g mąki migdałowej
- 1 łyżeczka łupin babki jajowatej
- 0.25 łyżeczki proszku do pieczenia
- przyprawy – u mnie szczypta soli i suszonego oregano
PRZYGOTOWANIE – chrupiące keto paluchy
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
Ser cheddar ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Do miski wbijamy całe jajko, żółtko, dodajemy starty ser, mąki, łupiny, proszek i ulubione przyprawy. Całość mieszamy do połączenia składników i odstawiamy ciasto na 10 minut.
Po upływie 10 minut ciasto dzielimy na sześć części i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dłonie zwilżamy zimną wodą i formujemy podłużne paluchy. Ja z podanych proporcji przygotowuję 6 niewielkich paluchów. Jeśli jednak chcemy, aby paluchy były dłuższe, możemy z tych samych składników przygotować 4 sztuki.
Blachę wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20-25 minut.
Paluchy przed włożeniem do piekarnika, możemy posypać większą ilością przypraw, np. chilli, czarnuszką czy ulubionymi ziarnami, takimi jak sezam czy mak.
Wartość odżywcza całości: 406 kcal, 21 g białka, 32 g tłuszczu, 4 g węglowodanów przyswajalnych, 9 g błonnika
Wartość odżywcza 1 sztuki: 68 kcal, 3,5 g białka, 5 g tłuszczu, 0,6 g węglowodanów przyswajalnych, 1,5 g błonnika
Brak komentarzy