Menu
Desery / Przepisy

Chałwowy sernik na zimno (keto, lchf)

sernik chałwowy keto dieta ketogeniczna przepisy deser jadietetyk ciasto

Mam dzisiaj coś dla miłośników serników i chałwy- keto chałwowy sernik na zimno.

Jestem ogromną wielbicielką zarówno sernika, jak i chałwy. Stąd powstał pomysł na takie połączenie smaków na niedzielny deser, który okazał się strzałem w dziesiątkę! 🙂 Ciasto rozpływa się w ustach i smakuje obłędnie!

SKŁADNIKI/ 8 porcji

Spód sernika

– 2 łyżki mąki kokosowej

– 50 g czekolady 86%

– 50 g wiórków kokosowych

– 4 jaja

– 80 g masła

– 2 łyżki wody

Masa serowa

– 1 kg twarogu sernikowego 18 %

– 200 ml śmietanki 30%

– 50 g tahini

– 6 łyżeczek żelatyny

– 6 łyżek wody

– ksylitol/erytrytol (opcjonalnie)

KETO CHAŁWOWY SERNIK- PRZYGOTOWANIE

Spód sernika

Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dokładnie mieszamy, zostawiamy do wystygnięcia.

Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy białka na sztywną pianę.

Do białek dodajemy, żółtka, masło i czekoladę, mąkę, wiórki, wodę i miksujemy delikatnie do połączenia się składników.

Masę przelewamy na wyłożoną papierem tortownicę i pieczemy w piekarniku 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Ciasto studzimy.

Uwaga! Ciasto możesz oczywiście dosłodzić ksylitolem lub stewią. Najlepiej dodać słodzik do białek podczas ubijania.

Masa serowa

Do miski przekładamy ser i cukier, miksujemy przez kilka minut. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną pianę i łączymy z masą serową.

Żelatynę namaczamy w 6 łyżkach zimnej wody i odstawiamy na 10 minut. Następnie podgrzewamy na małym ogniu/mikrofalówce do całkowitego rozpuszczenia.

Do przestudzonej żelatyny dodajemy 2 łyżki masy serowej, dokładnie mieszamy i przekładamy do pozostałej masy serowej. Całość dokładnie miksujemy.

Masę wylewamy na przestudzone ciasto i polewamy tahini w dowolny w sposób. Tahini możemy dodać również do masy serowej przed dodaniem żelatyny.

Ciasto wkładamy na całą noc do lodówki.

Porcja to 1/8 ciasta.

Wartość energetyczna porcji: 585 kcal, 19 g białka, 53 g tłuszczów, 8 g węglowodanów przyswajalnych

Uwaga! Wartość makroskładników nie obejmuje słodzików.

3 komentarze

  • Izabella
    26 maja 2023 o godzinie 16:39

    Dzięki! W 18 cm robiłam z max 0.5 kg sera, więc wolałam się upewnić 🙂

    Odpowiedz
  • Izabella
    25 maja 2023 o godzinie 21:31

    Hej! A jakiego rozmiaru blachę użyłaś? Z góry dziękuję 🙂

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      26 maja 2023 o godzinie 10:10

      Hej! Tortownicę o średnicy 20 cm, ale może być również 18 cm.

      Odpowiedz

Zostaw komentarz